Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Immunrendszerünk, légzőszerveink védelmében

2009. 03. 15 08:27 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Ilyenkor tél végén, amikor a gyermekek nagy része, de a felnőttek sokasága is átesik valamilyen hűléses, légúti betegségen, legtöbben elsősorban az orvosoktól és a különböző gyógyszerektől várják az enyhülést, gyógyulást. Pedig a természet gondoskodott - káros hatástól mentes és kellemes - megoldásról.
Náthára, köhögésre, hűlésre

Igyunk naponta 2-3 bögre jó meleg teát, az alábbiak szerint: hársfavirág, bodzavirág, kakukkfű, apró bojtorján egyenlő arányú keverékéből egy-egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 0,25 l vízzel.
Ne főzzük, csak hagyjuk állni 10 percig, amíg az alkotóelemeket a víz kioldja. Közben szippantgassuk be (gőzöljünk) a finom illatát, a gőzzel távozó aromaanyagokat.

Még melegen fogyasszuk el. (Kis mézzel édesíthetjük, bár mindegyik kellemes aromájú.)
További alkotóelemként adjunk hozzá kamillát, ha hurutosak, gyulladásosak a légutak (vigyázzunk vele: „száraz" köhögésnél ne alkalmazzuk!).

Ezzel a keverékkel gőzölhetünk is a szokott módon, mely minden hűlésnél jó hatású, de a homlok és az arc üregeinél kiváló gyógy-eredményt érhetünk el. Főleg, ha gazdagítjuk pár csepp eukaliptusz és borsmentaolajjal. Vegyük figyelembe itt is, hogy a kamilla beszárítja - ezáltal nehezen eltávolíthatóvá teszi nyákokat.

Egészítsük ki teánkat illóolajokkal: tegyünk fűtőtestre helyezett párologtatóba, vagy illatlámpásba néhány cseppet.

Citromolaj: fertőtleníti a levegőt, baktériumölő hatású. Tanácsos telente papír zsebkendőnkre cseppenteni belőle és időnként beleszippantani (különösen a tömegesen látogatott helyeken, utazás közben).

Eukaliptusz, borsmenta: tisztítja a légutakat, segít a nyálka felszakításában.
Mandarinolaj: megvidámítja a rosszkedvű beteget.
Fahéjolaj: a hűléses, fázékony (és a rossz vérkeringés miatt fázó) embereket „megmelegíti".

Bedörzsöléshez egy evőkanálnyi hidegen sajtolt, tiszta olajba cseppentsünk 1-3 cseppet és a fázós területet kenjük-dörzsöljük be vele enyhén. Vigyázat: nagyon erős vérbőséget okoz, első alkalommal csak egy cseppel tegyenek próbát!
Rozmaringolajjal masszírozzuk be az influenzától fájó izmokat, csontokat, izületeket (egy evőkanál hidegen sajtolt olajban 5-8 cseppet feloldva). Jótékony hatását - talán hihetetlennek tűnhet - abban a pillanatban érezzük.
Ráadásul elűzi a borongós hangulatot (ami gyakran együtt jár a bajokkal).

A hűléses betegségekre hajlamos gyermekeknél - megelőzés céljából, és az immunrendszer megacélozása érdekében - már ősszel elkezdhetünk napi 1-2 bögrényi mennyiséggel - mézzel csábítóvá téve - egy teakúrát. Akik régóta alkalmazzák üdítő italként is ezt adják gyermekeiknek.