Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fekete áfonyát a májbetegeknek

2010. 06. 28 12:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: fekete áfonya, májbeteg
Fekete áfonyát a májbetegeknek

Azt eddig is tudtuk, hogy a fekete áfonya az egyik legfinomabb erdei gyümölcs: az édeskés-fanyar bogyó önmagában is kívánatos, isteni lekvár van belőle, és az ínyencek jól tudják, milyen különleges az áfonya-mártás a rántott camembert-hez, vagy a vadhúsokhoz.

Ugyanakkor gyógyhatása sem lebecsülendő, különösen a májbetegek számára. Ezt kínai orvosok erősítették meg a közelmúltban.

A guijangi orvoskollégium fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának kutatói máj-fibrózissal oltottak be egereket, majd az állatokat két csoportra osztották: az első csoportnak fekete áfonya-koncentrátumot adtak, míg a másiknak semmit. A megfigyelések azt mutatták, hogy a fekete áfonyával kezelt egerek szervezetében a fibrózis előrehaladása megtorpant, míg a másik csoportéban nem.

A World Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a fekete áfonya csökkentheti a májban a hialuronsav és a malondialdehid szintjét, ugyanakkor növelheti a szuperoxid-diszmutázét, az egyik legfontosabb antioxidáns hatású enzimét.