Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A körömgomba gyógyítása

2009. 06. 22 10:41 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Körömgomba

A gombák rendkívül ellenálló élőlények, nagyon kitartó munkát és odafigyelést igényel a gyógyításuk is. Az elkezdett terápiát megszakítani nem szabad legalább két körömváltásig, mert azzal újabb lehetőséget adunk a gombáknak az ellenük használt anyagokkal szembeni ellenállás (rezisztencia) kialakítására.

Fontos az étrend megváltoztatása, különös tekintettel a gyorsan oldódó (finomított, fehér cukrok, lisztek) szénhidrátok és az állati fehérjék elhagyása elengedhetetlen, hiszen a cukrok a gombák táplálékai. Akár belső gomba (például candida törzsek), akár bőr vagy körömgomba betegségről van szó.

Az állati fehérjék közül a natúr joghurt és kefir fogyasztható, sőt ez szükséges is.
A táplálkozás alapját a lúgosító köles, zöldségek képezzék, nyers vagy gyengéden párolt formában. Rendkívül fontos az alapos rágás, hiszen a nyál lúgosító esszencia és a gombák elleni harcban a sav-lúg egyensúly helyreállítására kell törekedni.

A terápia kezdetével egy időben minden lábbelit, zoknit, harisnyát, ágyneműt, törölközőt is fertőtleníteni kell.
A cipőket ki kell törölni formalinnal, és a klóros mosáson átesett zoknikat, harisnyákat melléjük téve egy műanyag szemeteszsákba kell bekötni őket egy éjszakára.
Minden este lábat kell mosni a következő gyógynövényfőzettel:
2 liter vízben 5 percig főzzünk 2-2 evőkanál lósóskamagot, tölgyfakérget, lefedve testmelegre hűtjük és legalább 20 percig áztatjuk a lábat benne.

Papírtörölközővel töröljük szárazra a lábakat.
Belsőleg: apróbojtorján és körömvirág egyenlő arányú keverékéből 2-3 evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 1,5 liter vízzel, lefedve 5 percig állni hagyjuk, majd egész nap iszogatjuk.

A második körömváltásig a következő napi karbantartást ajánlom:

Minden reggel: egy körömreszelővel a köröm élét és lapját is meg kell reszelni néhány mozdulattal (utána ecettel le kell mosni) majd teafaolaj egy cseppjével a körmöt be kell kenni.

Minden délben: egy körömreszelővel a köröm élét és lapját is meg kell reszelni néhány mozdulattal (utána ecettel le kell mosni) majd eukaliptusz olaj egy cseppjével a körmöt be kell kenni.

Esténként lábáztatás a fenti teában. Szárazra törlés után minden nap más-más anyaggal kezeljük az előtte picit megreszelt körmöt:
1. ecet
2. kénpor (előtte kenjük be a körmöt egy kis testápolóval, úgy rátapad)
3. jódtintkúra
4. rézgálic
5. hipermangán (feloldva egy kanál meleg vízben)
6. hiperol
7. konyhasó (feloldva egy-két csepp vízben)

A kúrát megszakítani nem szabad legalább 2 körömváltásig (akár egy-két éven keresztül is eltarthat a kezelés nagyon előrehaladott esetben).

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Teszt Edi Gyermekfogszakorvos Teszt Edi Budapest