Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az akupunktúra és a migrén

2012. 01. 13 14:00 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: akupunktúra, migrén, fejfájás, természetes gyógymód

Egy kínai kutatás szerint a hamis akupunktúrás kezelés ugyanolyan eredményt hoz, mint az elfogadott fajták alkalmazása. Egy nemzetközi kutatócsoport - amelynek tagja volt Dr. Fan-rong Liang, a kínai Csengdu Egyetem munkatársa - 480 beteget osztott véletlenszerűen négy csoportra. Az egyik társaság hamis akupunktúrás kezelést kapott, míg a többiek a három bevett módszer egyikében részesültek. A kúra 16 hete után mind a négy csoportban 50-75 százalék volt a magukat jobban érzők aránya. Ez alátámasztja azt a feltételezést, miszerint a módszernek csupán placebóhatása van.

Egyes amerikai orvosok szerint azonban az eredmények az akupunktúra mellett szólnak: „Hiszek abban, hogy a módszer fájdalomcsillapító hatással bír. Nem számít, hogy nem értjük a működési mechanizmusát, a lényeg, hogy beválik. Úgy gondolom, elfogadott kezelési módnak kellene tekinteni az akupunktúrát" - vélekedett Dr. Gayatri Devi, a New York-i Lenox Hill Kórház neurológusa.

A tanulmány a Canadian Medical Association Journal című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

A kísérlet résztvevői 18-65 év közöttiek voltak, legalább egy éve szenvedtek migréntől, és a vizsgálatot megelőző hónapban két-három rohamuk volt. Valamennyi csoport húsz kezelést kapott, amely elektromos stimulációs eljárást is tartalmazott. Az igazi akupunktúrában részesülők valóban kicsit kevesebbet szenvedtek a betegségtől, mint a kontrollcsoport tagjai, ám az eltérés a kutatók szerint minimális volt.

Dr. Albrecht Molsberger, a németországi Ruhr Egyetem tanára szerint az akupunktúrának helye van a migrén legfontosabb gyógyszermentes kezelési módjai között, és hasonlóan hatékony, mint a kognitív viselkedésterápia vagy az életmódváltás. „Legalább olyan hatékony módszer ez, mint a gyógyszerezés, hatása tovább tart, költségkímélőbb, és nincsenek mellékhatásai. Ez akkor is igaz, ha nem ragaszkodunk dogmatikusan a kínai előírásokhoz" - írta a szakember

Dr. Noah Rosen, az amerikai Manhassetben található Cushing Idegtudományi Intézet Fejfájási Központjának igazgatója még hozzátette: figyelemre méltó, hogy a különböző stílusú akupunktúrás kezelések ilyen hasonló eredménnyel jártak. Ugyanakkor a nyugati gyakorlatba azért is nehéz átültetni a felfedezés tanulságait, mivel nálunk inkább a heti két-három alkalom az átlagos.