Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A reumatikus és az izületi betegségek gyógyteái

2009. 03. 22 08:14 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
A reumatikus és az izületi betegségek - Fotó: MTI
Így az év kezdetén nagyon sokan tesznek különféle ígéreteket, fogadalmakat, amelyeket aztán ki-ki több-kevesebb sikerrel tart be vagy hagy elveszni az emlékezet kacskaringós útjain.
Pedig néha nem árt magunkba nézni, és saját felelősségünket keresni egészségünk meggyengülése esetén: Demokritosz már 2500 évvel ezelőtt is azon a véleményen volt, hogy "Az emberek az istenekhez fohászkodnak egészségükért, de nem tudják, hogy ők maguk mit tehetnének."

Vannak lehetőségeink a címbeli betegségeknél is, de többnyire mindenki egyetért abban, hogy az életmód, mozgás és a táplálkozás a legkomolyabb veszélyeztetési pontok.

Az ajánlott változtatások között elsősorban az állati fehérjéktől mentes ételek fogyasztása és a célirányos mozgás szerepel.

Egy kis áldozatvállalással sokat segíthetünk az orvosoknak, természetgyógyászoknak egészségünk helyreállítása érdekében.

Ha mégsem sikerül legyőzni gyengeségeinket, a természet patikája ezekben a bajokban is segít.
Dr. Oláh Andor is anyagcserezavarként kezeli ezeket a fájdalmas betegségeket és elsőként a gyermekláncfüvet ajánlja, mind a gyökerét, mind a föld feletti részét. Főleg tavasszal és ősszel tanácsos egy-egy 6 hetes kúrát tartani, de ez a növény télen még a hó alatt is él. Egy teáskanálnyi összeaprított gyökeret főzzünk 3 dl vízben 5 percig, majd 10-15 perces lúgozódás után fogyasszuk, naponta 2-3 alkalommal.

A csalán a következő, mely a reuma és a köszvény ellen egyaránt hatásos, ugyanis segít eltávolítani a szervezetből a húgysavat, ami ezeknél a betegségeknél az egyik főbűnös.
Naponta háromszor igyunk 1-2 evőkanál, frissen turmixolt csalán-levet.
Naponta háromszor igyunk teát is: egy evőkanálnyi levelet fél percig főzzünk, 2,5 dl vízben.
Fűzfakéreg - gyulladást és fájdalmat is csillapít: 5 g-ot főzzünk 2,5 dl vízben, két percig, 10 perc állás után igyuk, naponta háromszor.

Teakeverék:
Gyermekláncfű, fűzfakéreg, nyírlevél, csalán, zsurló, borsos menta, cickafarkfű egyenlő arányú keverékéből 1 púpos evőkanálnyit főzzünk 1 percig 3 dl vízben, naponta 3 alkalommal.

A teaivást fürdővel egészítsük ki:
Diólevél, zsálya, kamilla keverékéből 1 maréknyit 1 liter vízben főzzünk rövid ideig, majd vagy a fürdővízhez adjuk, vagy borogatásként alkalmazzuk.


Maria Treben a cickafarkat ajánlja inni - ezt a nagyon is életrevaló, és szinte mindenütt megtalálható növényt - , olyan forrón, ahogyan csak képes az ember. Naponta 2x2 dl-t fogyasszunk, apró kortyokban, maximum 4-6 hétig, utána azonban legalább 2-3 hét szünetet tartsunk.
Teakeverék, Treben-módra:
Cickafarkfű, csalán, gyermekláncfű, korpafű, közönséges galaj, mezei zsurló, egyenlő arányban keverve. Egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk, majd 10 perc állás után igyuk.

Folytatjuk