Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A tej segít a köszvényt elkerülni

2012. 01. 31 12:00 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tej, zsírszegény tej, köszvény, fellángolás, laktóz
A tej segít a köszvényt elkerülni

Az Annals of the Rheumatic Diseases online kiadásában megjelent kutatás szerint a tejtermékekben előforduló két vegyülettel dúsított sovány tej napi fogyasztása segíthet csökkenteni a köszvény fellángolásainak gyakoriságát. A korábbi, hosszútávú kutatások azt mutatták, hogy nagyobb a köszvény kockázata azokban az emberekben, akiknek étrendje kevés tejterméket tartalmaz. Kísérleti kutatások pedig kimutatták, hogy a tejtermékekben található bizonyos összetevők, különösen a glikomakropeptid (GMP) és a G600 tejzsír kivonat (G600), mérséklik a húgysav kristályokra adott gyulladásos választ.

Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatói Nicola Dalbeth vezetésével 120 köszvényes beteget vizsgáltak három hónapig. A betegek mindegyike legalább két fellángolást tapasztalt az elmúlt négy hónap során. A pácienseket három csoportba osztották. Az egyik laktózport, a másik sovány tejport, a harmadik pedig GMP-vel és G600-zal dúsított sovány tejport kapott. A porokat 250 ml vízbe keverték, és vanília ízű turmix formájában naponta fogyasztották. A résztvevők havonta egyszer kontrollra mentek egy reumatológiai központba, ahol ellenőrizték állapotukat. A kutatás elején nem tapasztaltak jelentős eltéréseket a csoportok között a fellángolások gyakorisága, illetve a kezeléshez szükséges gyógyszerek terén.

A kutatás végén azonban az eredmények azt mutatták, hogy a dúsított sovány tejport tartalmazó étrenden élők esetében jelentős mértékben csökkent a fellángolások gyakorisága, mint a másik két csoport tagjaiban. Esetükben a fájdalom terén is jelentősebb javulás mutatkozott, és a vizeletben kimutatható húgysav szintje is csökkent. A dúsított sovány tej ráadásul nem segítette elő a testsúly gyarapodását, és a káros vérzsírok szintjét sem növelte.