Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Új lehetőség a meddőség ellen

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: meddőség, terméketlenség, új módszer

Nemrégiben jött világra az első olyan mesterséges megtermékenyítéssel megfogant kisbaba, akinél a korábbiaknál egy jóval biztonságosabb eljárást vetettek be az orvosok. A Hammersmith Kórház és a londoni Imperial College szakemberei abban bíznak, hogy a módszer hamarosan számos nő segítségére lehet, akik természetesen úton nem képesek teherbe esni.

Az eddig alkalmazott mesterséges megtermékenyítések során nagyjából minden századik nőnél alakult ki az úgynevezett hiperstimulációs szindróma (OHSS), amikor a petefészekben egyszerre túl sok tüsző kezd érni, és bár a legtöbbeknél mindez nem okozott komoly tüneteket, akadtak, akik súlyosan megbetegedtek tőle, vagy akár bele is halltak állapotukba. Ezért is keresnek már régóta valamilyen biztonságosabb eljárást az orvosok, és ezért is keltett olyan nagy visszhangot, amikor Waljit Dhillo professzor, a londoni Imperical College szakembere és dr. Geoffrey Trew, a londoni Hammersmith Kórház munkatársa először próbálta ki embereken az új peteérést serkentő hormont, a nőkben természetesen is előforduló kisspeptint, melynek termelésért a KISS-1 gén felelős.


A kísérlet során a kutatók 30 nőnél stimulálták a peteérést ezzel a természetesebb módszerrel, és 29 nőnél sikerrel is jártak, 28 nő esetében pedig a megtermékenyített peték beültetésére is sor került. A legnagyobb siker azonban az, hogy egy egészséges újszülött már világra is jött ezzel a módszerrel.


Amint arról dr. Trew beszámolt, Angliában évente több ezer párt segítenek gyerekhez mesterséges megtermékenyítéssel, ezért is lenne nagy jelentősége annak, ha a jövőben minél többeknél tudnák ezt a korábbinál jóval természetesebb és veszélytelenebb módszert alkalmazni, ám ehhez még további, szélesebb körben végzett kutatásokra lesz szükség.


A szakemberek az eddigi eredményeket az Endokrin Társaság San Franciscóban megrendezett éves találkozóján tárták a nyilvánosság elé.