Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Terméketlenség esetén nem jó a mellrákgyógyszer

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: terméketlenség, mellrák, gyógyszer, magzat

Tízből három nő szed terméketlensége kezelésére letrozol hatóanyagú mellrákgyógyszert, holott az növelheti a magzat egészségügyi kockázatát - figyelmeztettek amerikai kutatók.

Egy San Diegóban megrendezett gyógyszerészeti konferencián számoltak be róla, hogy a daganatellenes szert annak ellenére használják termékenységi terápiára is az Egyesült Államokban, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA kockázatosnak minősítette szedését terhesség esetén.

A letrozol hatóanyagot olyan, menopauza után lévő nők daganatellenes kezelésére engedélyezték, akiknek hormonérzékeny mellrákja alakult ki. A szer az egyik enzim, az úgynevezett aromatáz működését gátolja, ezáltal csökkenti az ösztrogén termelődését az érintett nőknél. Tanulmányozták termékenységi terápiákra való használhatóságát is, ám a Prime Therapeutics elnevezésű kölcsönös segélyező társaság kutatói hangsúlyozták: nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ez a kezelés biztonságos és hatékony lenne.

Terméketlenség kezelésére akkor alkalmas a hatóanyag, ha a peteéréssel van gondja a nőnek, mert az ösztrogénszint csökkenésekor növekszik a tüszőérést serkentő hormon, az FSH kiválasztása. Egy 150 csecsemőre kiterjedő kanadai tanulmány azonban 2005-ben úgy találta, hogy háromszor nagyobb volt a születési rendellenességek kockázata a letrozollal történt kezelés után.

A szakemberek azt javasolták, hogy az Egyesült Államokban csak akkor térítsék a biztosítók a szert, ha az FDA által engedélyezett indikációval írják fel a kezelőorvosok.