Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rosszabb esélyekkel indulnak a meddőségi kezeléseknek a túlsúlyos nők

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: terméketlenség, elhízás, meddőségi kezelés

A meddőségi kezelésen és petesejt-beültetésen részt vevő túlsúlyos nők rosszabb eséllyel indulnak a teherbe esés terén, mint egészséges testsúlyú sorstársaik. Mindezt több mint 9500 petesejt-adományozás nyomon követése során állapították meg a szakemberek, akik 2000 és 2011 között Spanyolország számos meddőségi klinikáján elvégzett beültetés adatait nézték át.

A vizsgálatban részt vevő petesejtdonorok valamennyien normál súlyúak voltak, a beültetésre váró nők testsúlya azonban igen széles skálán mozgott, a vékonytól a súlyosan elhízottig. Amint azt dr. Jose Bellyer, a spanyolországi Valencia Meddőségi Intézet munkatársa az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) londoni találkozóján kifejtette, a kutatások alapján elmondható, hogy az elhízott nők nagyjából 27 százalékkal rosszabb eséllyel indulnak a petesejt-beültetéses kezeléseken, mint azok, akiken nincsen súlyfelesleg. A vizsgálat során az alanyok testtömeg-indexét összevetették a meddőségi kezelések sikerességével, és megállapították, hogy minél nagyobb volt valakinek a testtömeg-indexe, annál nehezebben tapadt meg a méhében az embrió, illetve annál kisebb eséllyel következett be terhesség, ikerterhesség, valamint élveszülés.


Mindezek fényében, az enyhén vagy nagyobb mértékben elhízott nők számára azt tanácsolják a szakemberek, hogy még a meddőségi kezelés megkezdése előtt igyekezzenek lefogyni, mert ezzel megsokszorozzák saját esélyüket a teherbe esésre.