Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hormonteszttel előre megmondható a mesterséges megtermékenyítés eredménye

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: hormonteszt, terhesség, mesterséges megtermékenyítés

A progeszteron-szint mérése segíthet megjósolni az állandó fájdalomra és vérzésre panaszkodó kismamáknak a sikeres terhesség esélyeit - derült ki egy új tanulmányból. Terhesség esetén nagyon fontos mérlegelni, mekkorák a vetélés és a halvaszületés esélyei. Ha a veszély elhanyagolható, akkor a terhességet általában sikeresnek tekintjük. A progeszteron egy nemi hormon, ami nagyon nagy szerepet játszik a terhességi folyamatok normális működésében.

A várandós nők körülbelül egyharmada tapasztal hüvelyi vérzést és fájdalmat a terhesség korai szakaszaiban, emiatt az orvosok általában ultrahangos vizsgálattal igyekeznek felmérni a sikeres terhesség esélyeit, de ez a módszer gyakran nem vezet megnyugtató eredményre.


A Birmingham Egyetem tudósai, holland kutatókkal karöltve nemrég 26, összesen 9400 terhes nő részvételével készült kutatási anyagot vizsgáltak meg. A kutatások közül hétben olyan nők is részt vettek, akiket állandó fájdalmaik és vérzésük miatt ultrahangos vizsgálatnak vetettek alá. A többi 19 tanulmány során nem végeztek ultrahangos vizsgálatokat.


Az összesített kutatási adatokból kiderült, hogy egy egyszerű progeszteronszint-mérés segíthet megjósolni a fájdalommal és vérzéses tünetekkel küzdő nőknek a sikeres terhesség esélyét még azokban az esetekben is, amikor az ultrahang eredmények nem adtak egyértelmű választ. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a vizsgálati adatok szerint a progeszteron-teszt csak a veszélyeztetett, de az ultrahangos vizsgálat alapján nem egyértelmű esetekben adott pontos eredményt a terhesség várható kimenetelét illetően.


Alacsony progeszteron-szint teljesen egészséges magzatok esetében is kialakulhat, ezért több vizsgálati módszer együttes alkalmazására van szükség a pontos diagnózis felállításához. Mivel a mostani kutatás kimerült a korábbi vizsgálati eredmények összesítésében, ezért a progeszteron-teszt egyelőre nem alkalmazható a terhességek kimenetelének diagnosztizálásában.


A kutatás részletes leírása a British Medical Journal című orvosi szaklap online kiadásában olvasható.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Balázs Endre Belgyógyászat, Geriátria... Balázs Endre Nagykanizsa