Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Befolyásolja a fiatal, női ráktúlélők életminőségét a termékenység megítélése

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: ráktúlélő, termékenység, nők

A Coloradói Egyetem Rákkutató Központjának szakértői a Quality of Life Research szaklapban közzétett tanulmányukban azt írják, hogy hosszú idővel a kezelés után sokkal rosszabb a fiatal, női ráktúlélők életminősége.

A kutatók 59 ráktúlélő és 66 egészséges kontroll személy összehasonlításával kimutatták, hogy - a várakozásoknak megfelelően - a ráktúlélők a stressz és a szorongás magasabb szintjét tapasztalják, mint az általános népesség. A túlélők különösen a nemi problémákkal, a fizikai fájdalommal és a kimerültséggel kapcsolatban küzdenek a stresszel. A szakértők a nők petesejtszámát jelző hormonszintet is mérték, amiből kiderült, hogy a fiatal, női ráktúlélők körében a kezelés után azok számoltak be nagyobb valószínűséggel jobb életminőségről, akik biztató termékenységi státusszal rendelkeztek.


„Úgy tűnik, a lényeg a nők véleménye a saját termékenységi státuszukról a kezelés után" - foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, Laxmi Kondapalli.


A rákkezelések során minden nő veszít a petesejtjeiből, de azok, akiknek az alap petesejtszáma magasabb, nagyobb eséllyel esnek át a kezelésen úgy, hogy az általános termékenységi állapotuk nem sérül. A kutatásból azonban az derült ki, hogy nem a petesejtszám laboratóriumi jelzői befolyásolták leginkább az életminőséget, hanem sokkal inkább az, hogy a nők a menstruációs ciklusuk alapján milyennek vélték termékenységi státuszukat.


A rákkezelés után ugyanis sok nő azt gondolja, hogy ha megmarad a szabályos menstruációs ciklusuk, akkor a termékenységüket is megőrizték, ha viszont a menstruációs ciklus szabálytalanná válik, nagy valószínűséggel meddővé váltak a rákkezelés következtében.


„Valójában nem így van" - mondta Kondapalli. „Kimutattuk, hogy a menstruáció ciklikussága rossz előjele a termékenységi státusznak ezekben a fiatal, női ráktúlélőkben. Előfordulhat, hogy a túlélők tévesen megnyugszanak attól, hogy helyreáll a normális menstruáció, de az is bekövetkezhet, hogy feleslegesen stresszelnek, ha a rákkezelés után nem áll vissza a menstruáció rendszeressége."