Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az ágyékrúgás nemzőképtelenséget is okozhat

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: ágyékrúgás, terméketlenség

A nemi szervek sérülése nem csak fizikai és pszichológiai, de termékenységi problémákat is eredményezhet, állítják a szakértők. Az Egyesült Államokban évente mintegy 16 000 férfi kerül heresérüléssel a sürgősségi osztályra, csaknem kétszer annyian, mint ahányan fogsérüléssel kerülnek kórházba.

A filmekben az ágyékrúgást többnyire komikus módon ábrázolják, pedig a szekértők egyöntetű véleménye szerint a heresérülés korántsem tréfadolog, mivel évente több ezer férfi kerül a sürgősségi osztályra ágyéksérülés következtében. A biciklizés, a tisztálkodás, vagy éppen a szerencsétlenül elhelyezett bútorok mind közrejátszhatnak a váratlan heresérülésben.


Az ágyéksérülés akár súlyos fizikai, pszichológiai, de akár még termékenységi problémákat is előidézhet a későbbi évek során, állítják a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói, akik egy felmérés során megállapították, hogy évente mintegy 16 000 amerikai férfi kerül baleseti sebészetre súlyos heresérülés miatt. „Viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy évente közel kétszer annyian kerülnek kórházba lágyéksérüléssel, mint például fogsérüléssel, vagy nagyjából ugyannyian, mint ahányan évente vegyi égést, vagy áramütést szenvednek" - mondta Benjamin Breyer, a tanulmány szerzője.


Korábban a kutatók főként csak a nagyobb traumás sérülésekből, például autóbalesetekből származó ágyéksérüléseket vizsgáltak, a Kalifornia Egyetem kutatói azonban elsősorban azokra a sérülésekre voltak kíváncsiak, amelyeket főleg hétköznapi használati tárgyak okoznak. A felmérés során a kutatók a 2002 és 2010 közötti időszakból származó, 18 évnél idősebb férfiak és nők baleseti statisztikáit elemezték. A kilencéves periódus alatt összesen 142 143 lágyéksérülést regisztráltak, ami évente mintegy 15 794 sérülést jelent.


Leggyakrabban sportolás közben szerezték a páciensek a sérüléseiket, de meglepően magas volt az öltözködésből vagy az intim borotválkozásból származó sérülések aránya is. A legveszélyeztetettebb csoportnak a 18-28 év közötti fiatal férfiak számítottak, ők tették ki az összes kórházi látogatás közel 40 százalékát, jegyezte meg Breyer.


A tanulmány teljes terjedelmében a The Journal of Urology legutóbbi számában jelent meg.