Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Áttörés a mesterséges megtermékenyítésben

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mesterséges megtermékenyítés, új eljárás, kemoterápia, sugárterápia

A Göteborgi Egyetem munkatársai egy kémiai anyag segítségével képesek voltak serkenteni a petesejtek érését, ami új lehetőségeket nyithat meg a mesterséges megtermékenyítés területén.

A daganatos betegség kezelése során alkalmazott kemoterápia és sugárterápia gyakori mellékhatása a meddőség, ugyanis a beavatkozás gyakran a petesejtek pusztulását vonja maga után. Jelenleg ugyan elérhető az érett petesejtek, illetve az embriók mélyfagyasztása, azonban ez a pubertást megelőzően nem jelenthet lehetőséget a probléma orvoslására. Egy másik opció az éretlen petesejtek fagyasztása lehet, azonban eddig nem létezett érést elősegítő lehetőség.


A PLoS ONE oldalain közölt tanulmány a PTEN nevű molekula gátlásával képes volt elérni, hogy a kis, éretlen petesejtek érett alakokká alakuljanak át. Kui Liu professzor és munkatársai egérkísérleteik során öt élő állat jött világra, és a petesejtek érésének elősegítésénél a PTEN-t gátolták. Az állatok tizenöt hónapig semmilyen idült betegségre utaló jegyet nem mutattak, ez az életkor az emberi életciklusban 70 évnek felel meg. Amennyiben lehetőség nyílik a technológiai humán alkalmazására, olyan hölgyek előtt is megnyílik a lehetőség, akik petefészke túl kevés petesejtet tartalmaz, vagyis a hagyományos lombikos eljárás nem jelenthetne számukra megoldást. Erre optimális esetben 5-10 év múlva kerülhet sor.