Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Túlsúly és terhesség

Nyomtatás kedvencekhez
A gólya is alig bírja - Fotó: MTI

A túlsúlyos nőknek, ha gyermeket akarnak, mindenekelőtt le kellene fogyniuk, mert ha testtömegük meghaladja a 30-at, ez negatívan hathat a magzat fejlődésére, az anyánál pedig fokozódik a cukorbetegség és az embólia kialakulásának veszélye.

A newcastle-i egyetem kutatói írtak erről egy tanulmányt, amely az amerikai orvostársaság lapjában, a Jamában jelent meg.

Az elmúlt évek során elvégzett, mintegy 40 vizsgálat eredményeit elemezték és ebből állapították meg, hogy ez a túlsúly kétszeresére növeli a nyílt gerinccel való születés veszélyét és egyharmaddal a szív- és véredények működésének anomáliáit. Segíti ezenkívül a nyúlszáj és egyéb deformációk kialakulását.

Ezek a deformációk azért alakulnak ki, mert a túlsúlyosság megváltoztatja a metabolizmust, a magzat túl sok cukorhoz jut, vagy felbomlanak a táplálékában a helyes arányok.

Kisebbek a kockázatok azoknál, akiknél a testtömeg 25 körül van. Az anomáliák száz csecsemőből csak hármat érintenek, de a szív- és véredények működésének, valamint a nyúlszáj kialakulásának vonatkozásában nincs is kockázat.

A Nature Medicine nemrég számolt be arról, hogy a kövérség miatt nőhet a méhen belüli magzathalál és az első hónapokban bekövetkező csecsemőhalál, valamint annak valószínűsége, hogy a szülés császármetszéssel ment végbe. Ez akkor válik szükségessé, hga a nő nem tudja kihordani a magzatot, vagy az túl nagy, ami a kövéreknél nem ritka.

Maga a császármetszés is nagyobb komplikációval járhat. Ha azonban valaki a teherbeesés előtt nem tud lefogyni, terhesen már ne diétázzon, mert ez árthat a magzatnak. Megfelelő torna azonban mindenképpen ajánlott, mert megelőzheti a komplikációkat, mind a magzatnál, mind az anyánál, mivel a cukrokat az izmok felé irányítja és kevesebb jut a magzathoz. Ez különösen azoknál a nőknél fontos, akiknek magas a vércukorszintjük. Ezenkívül a torna a terhesség első szakaszában ösztönzi a placenta növekedését, ami garantálja a magzatnak a kiegyensúlyozottabb táplálékot.