Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Növeli az asztma kockázatát a terhesség alatti dohányzás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: asztma, terhesség, dohányzás

Svéd kutatók kiderítették, hogy aki a terhesség korai szakaszában dohányzik, az asztmának és légzési nehézségeknek teheti ki születendő gyermekét, még akkor is, ha születésüket követően már füstmentes környezetben élnek. A kutatás részletei az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine online kiadásában jelentek meg.

Korábban már kimutatták, hogy a terhesség alatt és után is cigarettázó anyák gyermekei gyakrabban szenvednek légúti betegségekben, említette meg a kutatás vezetője, Dr. Asa Neuman, a stockholmi Karolinska Intézet Környezetegészségügyi Intézetétől. „Nyolc csoportban több mint 21 000 gyermek adatait elemeztük, akik közül 735 csak az anyaméhben szenvedett füstártalmat. Óvodás korukra gyakrabban jelentkezett náluk asztma és nehézlégzés. Ennek esélye ráadásul egyenes arányban nőtt a terhesség első harmadában elszívott cigaretták mennyiségével."


A nehézlégzés és az asztma kockázata még úgy is magasabb maradt, hogy a kutatók rögzítettek bizonyos faktorokat, mint például a nem, a születési súly, vagy a szülők legmagasabb iskolai végzettsége. Az adatokat a szülők által kitöltött kérdőívekből vették. A terhesség alatti dohányzás az első trimeszterben okozta a legnagyobb kockázatemelkedést. A harmadik trimeszter és a gyermek első életéve során folytatott káros szenvedély nem növelte a betegségek esélyét.


"Az eredmények arra utalnak, hogy a terhesség alatti dohányzás magzati légzőszervekre gyakorolt káros hatásai a koraterhességben érvényesülnek leginkább, akkor, amikor sok nő még tudomást sem szerez áldott állapotáról."- figyelmeztetett Neuman. A kutatás nem igazolt ok-okozati összefüggést, mivel az információ kérdőívekből származott, nem a gyermekek klinikai vizsgálatából.