Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Gyakoriak az állapotos nőknél a bélpanaszok

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: terhesség, bélpanaszok
Gyakori az állapotos nőknél a bélpanaszok

Négyből három várandós nő olyan bélproblémákat tapasztal, mint a szorulás vagy a székrekedés, ám ezek nem rontják lényegesen az életminőségüket - derül ki egy friss kutatásból. A chicagói Loyola Egyetem Orvosi Központjának munkatársai megjegyezték, hogy a bélpanaszok a terhesség során végbemenő fiziológiai és hormonális változásoknak tudhatók be. A kismamák által szedett táplálék-kiegészítők ugyancsak szerepet játszhatnak a jelenségben. A tanulmány szerzői hozzátették: mivel a nők számítanak ezekre a gondokra, jobban is viselik őket.

A felmérésben 104 első trimeszterben, és 66 harmadik harmadban járó hölgy vett részt. Mindannyian két kérdőívet töltöttek ki: egyet a bélproblémáikról, és egy másikat arról, hogyan érintették azok az életminőségüket. Pontosabban arra kellett válaszolniuk, hogy a panaszok kevésbé élvezhetővé tették-e számukra a mindennapokat, behatárolták-e milyen ruhát viselhetnek és mit ehetnek, illetve kapcsolódott-e hozzájuk szégyenérzet, elesettség-érzés, harag, elszigeteltség vagy depresszió. Az eredmények alapján az első trimeszterben járók 72 százaléka, valamint a harmadikban lévők 61 százaléka számolt be egy vagy több bélproblémáról, beleértve a szorulást, a hasmenést, a puffadást és az irritábilis bél szindrómát.


Egytől százig terjedő skálán - ahol a százas érték jelentette a legkisebb életminőségre gyakorolt hatást - a kismamák átlagosan 94,9 pontot adtak saját panaszaikra. A kutatók elmondták, hogy két panasznak volt mérhető hátránya az életminőség tekintetében: a szorulásnak és a puffadásnak, körülbelül négy pontnyi értékben.


A szerzőként közreműködő Dr. Scott Graziano professzor, az intézmény szülész-nőgyógyász szakorvosa azt tanácsolja a várandósoknak, hogy igyanak minél több folyadékot, és fogyasszanak naponta 25-30 gramm rostot. Eredményeik szerint a résztvevők csupán 16-17 gramm rostot vittek be a szervezetükbe. Székletlazítók és végbélkúpok használata is biztonságos az állapotosok számára - nyilatkozta Graziano professzor.


Az előzetes eredményeket az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetségének éves ülésén mutatták be, New Orleans-ban.