Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fontos a koraszülés megelőzésében a fogantatás időpontja

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: koraszülés, fogantatás, influenza, terhesség
Fontos a koraszülés megelőzésében a fogantatás időpontja

Friss kutatások szerint a koraszülés kockázatának szempontjából nem mindegy, melyik hónapban fogan meg a magzat, hiszen például a májusban fogantak körében tíz százalékkal megnő a koraszülés esélye. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy a várandós anyák január-februárban vannak a leginkább kitéve az influenza veszélyének, ami egy májusban fogant baba esetében már igencsak a terhesség végére esik, ezáltal könnyen idézhet elő idő előtti világra jövetelt.

Amint arról a tanulmányt készítő Janet Currie, a Princeton Egyetem Woodrow Wilson Iskolájának munkatársa beszámolt, őket is meglepte a tény, hogy az influenza és a koraszülés között ilyen közvetlen összefüggés van, ezért várandósság idején különösen ajánlott a betegség ellen védőoltást kérni.


A Proceedings of the National Academy of Sciences.című lapban közzétett tanulmány során Currie és munkatársa, Hannes Schwandt nagyjából 647 000, az Egyesült Államok északkeleti részéről származó anyát kísért figyelemmel, akik közül valamennyien egynél több gyermeknek adtak életet. A szakemberek számos adatot feljegyeztek - többek között a gyermekek születési idejét, a terhességek hosszát, az anya súlyváltozását, rasszát, képzettségét és esetleges dohányzását -, ám hamarosan rájöttek, hogy csupán a több mint 1,4 millió testvérpár fogantatásának és születésének idejéből le lehet a koraszülést befolyásoló következtetéseket vonni.


Ennek alapján a kutatók megállapították, hogy a májusban fogant gyermekek esetében a terhességek utolsó harmadában igen nagy arányban voltak a kismamák kitéve az influenza veszélyének, aminek következtében ezekben az esetekben a koraszülések száma is emelkedett.


Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nyáron fogant babák többnyire nagyobb születési súllyal jönnek világra, mint az év egyéb szakában fogantak, aminek az lehet a magyarázata, hogy a kismamák nyáron jobb minőségű étrendet fogyasztanak, mint egyéb évszakokban, így súlyuk is egészségesebben változik.


A legtöbb szakember mindazonáltal azon a véleményen van, hogy a fogantatás idejének megválasztása helyett többre megyünk azzal, ha a várandósság idején odafigyelünk arra, mit és mennyit eszünk, influenza idején pedig kezelőorvosunktól védőoltást kérünk. Ez már csak abból kifolyólag is jobb megoldásnak tűnik, hogy a terhességek nagyjából fele nem tervezett, hanem véletlen.