Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Érzéstelenítéssel biztonságosabb a farfekvéses szülés

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: érzéstelenítés, farfekvéses szülés, biztonság
Érzéstelenítéssel biztonságosabb a farfekvéses szülés

A várandósság végének közeledtével a medencevégű fekvésben lévő babát a szülészek gyakran megfordítják, hogy biztonságosabbá tegyék a hüvelyi szülést. Korábban a kismamák nem kaptak érzéstelenítést a művelet közben, amelyhez alhasi nyomást kell kifejteni, s ultrahanggal figyelni a magzat helyzetét. Egy friss tanulmány szerint azonban az érzéstelenítés növeli a sikerességi rátát és csökkenti a költségeket.

A megfordítás lehetővé teszi a császármetszés elkerülését, hiszen a gyermek fejjel előre, vaginális úton születhet meg. Korábbi értekezések alapján a gerincvelői vagy epidurális érzéstelenítés - hasonló, mint amilyet szüléskor is alkalmaznak - hozzájárul a sikerességhez, ám sok szakember mégsem alkalmazza.


„Gondolkodtunk rajta, hogy vajon milyen okból kifolyólag nem érzéstelenítenek a szülészek ebben az esetben, és arra jutottunk, talán plusz költségektől tartanak" - mondta Dr. Brendan Carvalho, a Stanford Egyetem aneszteziológus professzora. „Kutatásunk szerint azonban jelentős befektetés nélkül összességében csökkenthető vele a kiadás, mert több nő kerülheti el a császármetszést" - tette hozzá. Az eredmények az Anesthesia & Analgesia című szakfolyóiratban jelentek meg az interneten.


Mivel farfekvés esetén az anyára és a babára is veszélyesebb a hüvelyi szülés, a legtöbb esetben császármetszésre van szükség. Viszont ez a műtét is kockázatokkal jár: növeli az anyai vérzés veszélyét, több fájdalommal és hosszabb felépüléssel jár, ráadásul a kórházi költségeket is növeli.


Jelen kutatásban korábbi eredményeket elemeztek újra, melyek a megfordítás sikerességét vizsgálták érzéstelenítéssel, illetve a nélkül. A szakértők nemzeti adatbázis alapján hasonlították össze az érzéstelenített és anélküli megfordítás költségeit a vaginális és a császármetszéses szülésével. Kiderült, hogy az érzéstelenítés 38 százalékról 60 százalékra növelte a megfordítás sikerességének arányát, így esetenként átlagosan több mint 65 000 forintnak megfelelő összeggel csökkentette a szülés teljes költségét. A végeredmény egyénenként több mint 160 000 forintos megtakarítástól 25 000 forintos plusz költségig változott. Más szemszögből kijelenthető, hogy az érzéstelenített megfordításnak 11 százalékos sikerességi ráta emelkedést kell produkálnia árának behozásához, ami bőven megtörtént.


„A megfordítással járó fájdalom változó, de határozottan kellemetlen. Korábbi tanulmányok alapján a kismamák elégedettebbek, ha érzéstelenítést kapnak" - tette hozzá Carvalho professzor.