Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Csökken az asztmakockázat, ha megválunk a kisállattól a terhesség idejére

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: genetika, asztma, kockázat, terhesség, kisállat

Ha egy nő várandóssága alatt sokat van kisállatok közelében, kisebb annak a veszélye, hogy gyermeke asztmás lesz. A betegség kialakulása azonban a bőrszíntől és a szülés módjától is függ. A detroiti Henry Ford Kórház munkatársai úgy tapasztalták, hogy azoknak a gyerekeknek a szervezetében, akik anyja a terhessége alatt a házban tartott állatot, világrajövetelük és a második születésnapjuk között az átlagosnál 28 százalékkal alacsonyabb volt az immunoglobin E (IgE) antitestek szintje, amely anyag az asztma kialakulásával hozható összefüggésbe. Ez a szám az európai, az ázsiai és a közel-keleti babák esetében 33, míg a fekete bőrűeknél 23 százalék volt. A normál módon születettek szintén kevésbé voltak érintettek, mint azok, akiket császármetszéssel segítettek a világra.

A kutatás vezetője, Dr. Christine Cole Johnson, a kórház Népegészség-tudományi osztályának főorvosa így nyilatkozott: „Hiszünk abban, hogy a minél több otthon található mikroba és a születés körülményei befolyásolják az immunrendszer fejlődését."

Mindez az úgynevezett higiénia-elméletet is alátámasztja, amely szerint a kisgyermekkorban összeszedett kórokozók védelmet nyújtanak az asztma és az allergia ellen. A baba többek között a szülőcsatornán áthaladva is ilyenekkel találkozik. A különböző bőrszínű gyermekek közti különbségnek a szakember szerint genetikai okai vannak.

A kutatók 1184 gyermeket vontak be a vizsgálatukba, akik 2003 augusztusa és 2007 novembere között jöttek világra. IgE szintjüket a szüléskor, hathónaposan, továbbá egy- és kétévesen mérték. A vizsgált amerikai anyák 62 százaléka fekete, 33 százaléka fehér bőrű volt, 751-en szültek hüvelyi úton, 436-an császármetszéssel. 420 anya tartott a lakásában háziállatot.

A tanulmány a Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban jelent meg.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Szabó Márta Allergológia és klinikai... Szabó Márta Debrecen