Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az asztma és a terhesség alatti dohányzás kapcsolata

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: dohányzás, terhesség, asztma

Azok az afroamerikai és latin származású gyerekek, akiknek az anyja végig dohányzott a terhesség alatt, nagyobb eséllyel szenvednek asztmától tinédzser korukban, mint azok, akiké nem, derítették ki a Kalifornia Egyetem (San Francisco, UCSF) kutatói.

Közel 2500 asztmás latin és afroamerikai gyermek adatait elemezték, és kiderült, hogy a 8-17 éves, akut rohamoktól szenvedő gyerekek között több olyan akadt, akiknek anyja a várandóság idejére sem szokott le káros szenvedélyéről. Az összefüggés azután is fennmaradt, hogy rögzítették az olyan tényezőket, mint a képzettség, a társadalmi-gazdasági helyzet és a gyermekkori passzív dohányzás. „A terhesség alatt dohányzó anyák gyermekeinél mintegy 50 százalékkal nő a kontrollálhatatlan asztma kockázata, még úgy is, hogy nem vettük figyelembe a későbbi passzív dohányzást" - mondta el Sam S. Oh, az UCSF Dohánykutatási és Oktatási Központjának munkatársa, a kutatás vezetője. „Még a 17 éves gyerekeknél is kimutatható egy olyan dolognak a hatása, ami életük első kilenc hónapjában érte őket."


Az eredmények jelentősek abban a tekintetben, hogy az etnikai kisebbségek nőtagjai közül egyre többen füstölnek a terhesség alatt, továbbá ezekben a közösségekben sokkal több az asztmás gyerek, mint az Egyesült Államok átlagos népességének körében. A beszámoló a Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban jelent meg.


Az akut asztma jelentősen rontja a beteg és családja életminőségét, az egészségügyi költségvetésre mintegy évi 56 milliárd dollár (12 600 milliárd forint) többletköltséget ró a koraszülések és a munkahelyi, iskolai távolmaradások miatt. Bár kiterjedt kutatások foglalkoztak a kisgyerekek dohányzás miatti asztma-kockázatával, a terhesség alatti dohányzásról nem esett túl sok szó. Szinte alig foglalkoztak eddig azzal a réteggel, mely a leghajlamosabb arra, hogy áldott állapotában is az egészségkárosító szokásával éljen.


A kutatásból kiderült, hogy mindegy, melyik trimeszterben dohányzott az anya, de a legsúlyosabb tüneteket azoknál a gyerekeknél látták, akiknél egyetlen percre sem tette le az anyuka a cigarettát. „A legtöbb nő abbahagyja a dohányzást, ahogy a terhessége halad előre, általában már az első harmad végére" - magyarázta Oh. „De az afroamerikai és Puerto Ricoból származó kismamák nemcsak gyakrabban gyújtanak rá gyermekükkel a szívük alatt, hanem hosszabb ideig is megtartják rossz szokásukat."


Az Amerikai Terhességi Kockázatfelmérő Monitor Rendszer becslése szerint az amerikai nők nagyjából 13,8 százaléka dohányzik a terhessége alatt. Az afroamerikaiak körében ez az arány 18,8 százalék, a Puerto Rico-i anyák esetében 6, mexikói társaiknál pedig 3,8 százalék. Nem volt gyakori jelenség a dohányzás elhagyása a Puerto Rico-i és afroamerikai anyák körében, csak 35 illetve 29 százalékuk hagyta abba a harmadik harmad előtt. Ezzel szemben a mexikóiak 72 százaléka a második trimeszter végére már letette a cigarettát.


„Ez lehet az egyik oka annak, hogy az afroamerikaiak körében magasabb az asztma miatti halálozás aránya" - jegyezte meg Esteban Gonzalez Burchard professzor, aki az asztma előfordulásának, súlyosságának és terápiarezisztenciájának eltéréseivel foglalkozott a különféle etnikumok körében. "Tudjuk, hogy az afroamerikaiak másként bontják le a nikotint, mint az európai származásúak. Ez azt mutatja, hogy a méhen belüli expozíció változásokat idéz elő a DNS-állományban, de azt nem tudjuk, ez miként érinti az asztmát a későbbiekben." A kutatók szerint felfedezésük rávilágít a két lehetséges ok közül az egyikre: vagy a gyermek tüdeje károsodik a méhen belüli fejlődés során, vagy genetikai változások lépnek fel, mely a következő generációkra is átöröklődhet.