Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A természetes szülés gyengíti a medenceizmokat

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szülés, medenceizmok, császármetszés
A természetes szülés gyengíti a medenceizmokat

A hüvelyi szülést követő több év elteltével is gyengébbek lehetnek az anya medence körüli izmai, mint a császármetszéssel szülő nőké. Ez persze nem minden esetben von maga után problémákat. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a medence körüli izmok gyengesége növelheti a vizelettartási problémák kialakulásának kockázatát, de ezúttal nem sikerült igazolni az összefüggést. „Nem tudjuk, mi a jelentősége az izomgyengeségnek" - mondta el a kutatás egyik vezetője, Dr. Victoria Handa, a Johns Hopkins Kórház professzora. „Kiderült, hogy van eltérés a medence körüli izmok tónusában tíz évvel a gyermekáldás után. Az viszont nem bizonyítható biztosan, hogy emiatt több probléma alakul-e ki később." Handa szerint világosan látszik az, hogy a hüvelyi szülés szerepet játszik a kismedencei zavarok későbbi kialakulásában - különös tekintettel az inkontinenciára és a méhelőreesésre.

Svéd kutatók például felfedezték, hogy a gyermeküket természetes úton világra hozó asszonyok körében gyakoribbá vált az inkontinencia évtizedekkel később. 666 anya bevonásával vizsgálták, hogy a medenceizmok gyengesége magyarázhatja-e a szülés módja és a későbbi kismedencei zavarok kialakulásának kockázata közti kapcsolatot. A résztvevők mindegyike a kutatást megelőző 5-10 évvel szült. A hüvelyükbe vezetett eszközzel mérték meg, hogy mennyire képesek préselő erőt kifejteni a medenceizmaikkal, és azt mennyi ideig képesek megtartani. Az eszköz vizet tartalmazott, a kifejtett nyomás mérésére. A 362 császárral szült nő átlagosan 39 cm-t tudott préselni, a hüvelyi úton szülők pedig 29 cm-t. A fogó segítségével szült 49 nő 17 cm-es eredményt ért el. A szülészeti fogót az újszülött kiemelése céljából vezetik a hüvelybe, és így jobban megnyúlnak, illetve sérülnek az izmok.


Az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban megjelent kutatás nem tudta igazolni, hogy a szülés módja tehető felelőssé a medenceizmok eltérő erejéért. A szülés előtt nem végeztek állapotfelmérést, így elképzelhető, hogy a rosszabbul teljesítő nők izomereje eleve gyengébb volt. A hüvelyi úton szült, medencefenéki zavarokkal küzdő nők izmai gyengébbnek bizonyultak, a problémamentesekéhez képest, de ugyanez nem minden esetben érvényesült a császárosok körében.


Ezek az eredmények felvetik a kérdést, hogy a medencefenék diszfunkcióinak kialakulása eltér-e a hüvelyi és műtéti szülés esetén. A császáros csoportban a méhelőreeséssel diagnosztizáltak izmai erősebbek voltak, mint az egészségeseké. Handa elismerte, hogy ő maga is világosabban látható összefüggésekre számított. „A kutatás alapján nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy az izomgyengeség magyarázza az összefüggést." Hozzátette, hogy korai lenne bármilyen javaslattal előállni a szülés ideális módjával kapcsolatban. Ettől függetlenül lehetséges, hogy az izomerő szerepet játszik az elváltozások kialakulásában, de talán nem a megfelelő módszerekkel mértek eddig, esetleg több idő szükséges ahhoz, hogy az izomrenyheség kifejtse hatását. Handa csoportja ezért egy hosszabb távú kutatásba kezd, hogy a kérdést megválaszolhassák.