Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A terhesség kezdetén jelentkező reggeli hányinger kezelhető

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: terhesség, reggeli hányinger, rosszullét, kezelés
A terhesség kezdetén jelentkező reggeli hányinger kezelhető

Jó hír a brit hercegnőnek, Kate Middletonnak és a világ összes terhes nőjének: hála a Buffalói Egyetem munkatársainak, kezelhető a terhesség első harmadában jelentkező reggeli hányinger és hányás. Dr. Thomas Guttuso Jr. és munkatársai a gabapentin nevű görcsoldó és fájdalomcsökkentő szer hatását tesztelték, mely korábban sikeresen csillapította a rákos betegeken végzett kemoterápia mellékhatásait.

Az Early Human Development folyóiratban bemutatott tanulmány 7 hölgy esetén már sikeresen demonstrálta a szer biztonságosságát és hatékonyságát, esetükben a korábban alkalmazott hányáscsillapító módszerek nem hozták meg a várt eredményt. Már az első bevétel után két órával drámai javulás állt be, kéthetes gabapentin-alkalmazást követően pedig a hányingeres epizódok 80, a hányások pedig 94 százalékkal csökkentek, és közel normál szinten vált lehetségessé az ital- és ételfogyasztás.


Ezt követően a kutatók további öt hölgynél próbálták ki a gabapentint, és mindnyájan tüneteik csillapodásáról számoltak be. A szerre a hölgyek terhességi idejük feléig tartottak igényt, azt követően rendeződtek a panaszok. Azonban aggodalomra ad okot, hogy két megszületett gyermeknél fejlődési rendellenességek alakultak ki, emiatt aztán az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) elhalasztotta a szer engedélyezését addigra, míg az átfogó klinikai vizsgálatok adatai nem állnak rendelkezésre.


2012-ben a kipróbálásban 258-an vettek részt, és az eredmények szerint azoknál, akik terhességük korai szakaszában gabapentint szedtek, hasonló arányban fordultak elő fejlődési rendellenességek, mint az általános populációban. Ez azt jelenti, hogy lehetővé vált a szer újabb fázisú, placebo kontroll melletti kipróbálása a súlyos fokú terhességi hányás csillapításában.