Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A stressz akadályozhatja a teherbeesést

2010. 12. 14 11:00
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: stressz, teherbe esés, terhesség, egészség, gyermekáldás
A stressz akadályozhatja a teherbeesést

Közismert tény, hogy az életkor, a dohányzás, az elhízás és az alkoholfogyasztás befolyásolja a teherbeesés sikerét. Azonban most először mutatta ki egy kutatás, hogy a magas stressz-szint is késleltetheti a várva várt gyermekáldást.

Ha egy férfi és egy nő fizikailag egészséges nincs akadálya annak, hogy gyermekük szülessen. Azonban az utóbbi időben gyakran hallani olyan házaspárokról, akik szeretnének gyereket, fizikailag is egészségesek, mégis próbálkozásaik kudarcba fulladnak, valamilyen oknál fogva elkerüli őket a gyermekáldás. A párok nagy részében fel sem merül, hogy pszichésen is fel kell készülni a családalapításra. A teherbeesésnek pedig nemcsak testi, de lelki gátjai is lehetnek.


A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány 274 egészséges, terhességet tervező 18-40 éves nőt figyelt meg a kutatás során. A szakértők a kísérletek során két stresszhormon szintjét mérték a nyálból: az adrenalinét, amely a vészreakciókért felelős, illetve a kortizolét, amely pedig a krónikus stresszel áll kapcsolatban. Azoknak a nőknek, akiknek a nyálában a legtöbb volt az alfa-amiláz (az adrenalinszint jelzője), 12 százalékkal csökkent az esélyük a teherbeesésre a termékeny napjaikon. A kortizol esetében nem láttak változást a terhesség esélyeiben. Igaz, hogy gyakran hangoztatott információ volt, hogy a stressz okozhat terméketlenséget, tudományosan nehezen tudták bizonyítani. Dr. Cecilia Pyper, az Oxfordi Egyetem Nemzeti Prenatális Egészségügyi Egységéből elmondta, hogy eredményeik igazolják az elképzelést, miszerint a babára váró pároknak mindent meg kellene tenniük a nyugalmuk érdekében. Normál esetben a párok próbálkoznak egy ideig, majd orvoshoz fordulnak, ha nem következik be a várva várt terhesség. A nők pedig egy idő után kudarcként élik meg, hogy nem esnek teherbe, és máris egy hajszálnyira vagyunk a stresszes élethelyzettől. Itt a csapda, hisz gyermeket szeretnének, a fogantatásnak árt a stressz, ugyanakkor nem tudnak megálljt parancsolni a szorongásuknak, félelmeiknek. A gyermekre váró pároknak ajánlatos tehát a megfelelő relaxációs technikák elsajátítása, tanácsadás, jóga vagy meditáció.

A kutatásban részt vett a Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermek-egészségügyi és Fejlődéstani Intézet is. A vizsgálat egy nagyobb horderejű munka részét képezi, amely a dohányzás, az alkohol és a koffein teherbeesésre gyakorolt hatását is vizsgálja. Joanne Taylor, a Tommy's alapítvány munkatársa szerint: „A stressz eltérő módon hat az emberekre, így egyes esetekben befolyásolhatja a megtermékenyülést is. A nők sokféleképpen felkészülhetnek az egészséges terhességre: megfelelő táplálkozással, folsav és étrendkiegészítők szedésével, illetve persze a stressz kiküszöbölésével."