Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A nem kívánt terhesség is vezethet szülés utáni depresszióhoz

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: nem kívánt terhesség, szülés utáni depresszió

A BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology című lapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nem kívánt terhesség következtében a nők négyszer nagyobb valószínűséggel szenvednek szülés utáni depresszióban.

A vizsgálat során az Észak-Karolina Egyetem munkatársai 15-19. hétben járó kismamákat kérdeztek meg arról, tervezték-e a gyermeküket, majd válaszaik alapján három csoportba osztották őket: az egyikbe azok kerültek, akik tervezték a terhességet, a másikba azok, akik későbbre tervezték volna, a harmadikba pedig azok, akik egyáltalán nem akartak gyereket. Az első csoportba 433 nő, vagyis a megkérdezettek 64 százaléka, a másodikba 207 nő, vagyis 30 százalék, a harmadikba pedig 40 nő, azaz 6 százalék tartozott.

Szülés után 3 hónappal majd 12 hónappal ismét kikérdezték az anyákat, és megállapították, hogy a szülés utáni depresszió mindkét esetben magasabb volt azok körében, akik nem tervezték a terhességüket, sőt egy év után még nagyobb volt az arány, ami azt jelzi, hogy ezekre a nőkre a hosszútávú depresszió volt jellemző.


A tanulmány elkészítésében résztvevő dr. Rebecca Mercier, az Észak-Karolina Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának munkatársa a vizsgálatok alapján egyértelműnek tartja, hogy a nem tervezett terhesség hosszú távon is negatívan hat az anyák közérzetére, ezért ezekre az esetekre különösen nagy figyelmet kell fordítani már a terhesgondozás során is.