Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Távollátás

Nyomtatás
latin név Hypermetropia
csoport
szakterület Szemészet
tavollatas_jpg_2011031611591640260

leírás

A betegség leírása, oka, tünetek
A távollátás egy olyan látászavar, amikor a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A fénytörő képesség elmarad az egészséges dioptriától, mert a szemgolyó túl rövid a törőképességéhez képest, a lencse laposabb, vagy hiányzik.
Alkalmazkodás nélkül a közeli tárgyról érkező fénysugarak a szemgolyó mögött találkoznak; minél közelebb van az adott tárgy, annál hátrább kerül a fénysugarak találkozási pontja, és annál homályosabb lesz a kép.
A távollátás a rövidlátás geometriai-optikai ellentéte. Elsősorban genetikai okai vannak, és bár sok veleszületett szembetegség jár együtt távollátással, önmagában nem betegségnek, hanem kisebb fénytörési hibának számít.
A gyerekek távollátónak születnek, de ez a növekedéssel együtt csökken. A 3.0 dioptriát meghaladó távollátást azonban már gyermekkorban korrigálni kell, hogy ne alakuljon ki kancsalság.
Komoly esetben az agynak a születéstől nehéz feladat egyesíteni a két szemből érkező információkat, mivel az egyik kép mindig homályos. A távollátó gyerekek általában közel állnak a tévéhez, hogy jobban lássák.
A távollátást konvex, pozitív törőerejű gyűjtőlencsékkel korrigálják.

Tünetként fejfájás, állandósult rossz közérzet, alkalmankénti homályos látás hívhatja fel rá a figyelmet.