Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A kábítószer elleni küzdelem a pszichiáter szemszögeéből

2010. 11. 29 16:30 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: kábítószer, függőség, pszichiáter, csempészet, VPOP, interjú

A magyar jogalkotók is figyelembe veszik az Európai Bizottság októberi indítványát, amely a mefedron betiltását célozza. A jelek szerint az eddig szabadon beszerezhető szer hamarosan tiltólistára kerül. A bizottság újra harcot hirdetett a drogok okozta károk mérséklése, a terjesztés és a kereskedés megakadályozása, az emberi egészség és élet megvédése érdekében. Az EU módosításra váró kábítószer-ellenes terve nyilván több százmillió forintot és nagy erőfeszítéseket kíván majd a mi részünkről is. Az MTI-Press ezeknek a híreknek a nyomán kereste meg Funk Sándort pszichiáter addiktológust, a Nyírő Gyula kórház osztályvezető főorvosát és Sípos Jenő ezredest, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivőjét.

- Főorvos úr, mennyire jelentős probléma a mefedron használata az ön tapasztalatai szerint?


- Sokan jelentkeztek már mefedronnal kialakuló függőséggel, ami azt jelzi, hogy a többi partidrog között nagyon divatossá vált. Úgy gondolom, hogy a többi amfetaminhoz képest "jobb indulatú", kisebb függőség alakulhat ki. A használat utáni panaszok, amelyek a megvonás miatt jelentkeznek, hamarabb szűnnek meg. Ebből adódóan könnyebben és gyorsabban is gyógyítható a használója.


- Nem gondolja, hogy bizonyos kábító hatású szerek betiltása és újak előállítása már-már versenyszám kategória?


- De igen, én is így vélem. A valamilyen okból bűnözőnek állt gyógyszervegyész valamit változtat a molekula oldalláncán, és máris új molekulát állít elő a speedből vagy az ecstasyból. Ez hatásában lehet teljesen hasonló, de a kis eltérések hozhatnak jelentősebb változásokat is. A laikusok nem sokat törődnek az ecstasy és az amfetamin között meglévő különbséggel, holott az agyon belül más-más rendszerre hatnak, más-más receptorokat ingerelnek.


- Az önökhöz bekerült szenvedélybetegek között milyen részarányt képvisel a partidrogokat, főként mefedront használók tábora?


- A részarány, amelyről a jelen helyzetben be tudok számolni, nagyon jelentős. Egyharmadra tehető azok száma, akik mefedront vagy mefedront is használnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy manapság talán ez a legkedveltebb partidrog a fiatalok körében.


- Kialakulhat ennek az amfetaminszármazéknak a fogyasztásából adódóan valamilyen szövődmény?


- Az amfetamin nem arról ismert, hogy valamilyen szövődménnyel jár, viszont ritkán előfordulnak magas lázzal járó állapotok. Amennyiben ezt nem tudják megfelelően csillapítani, akkor harántcsíkos izomszétesés következhet be. Ennek következtében a széteséskor felszabaduló nagy molekulák tönkretehetik a vesét, a szívet és a májat. Erre konkrét tapasztalatunk volt a korábbi években.


- Melyik korosztály a legjelentősebb partidrogfogyasztó?


- Mint ahogy világszerte, nálunk is a fiatal korosztály a fő fogyasztó. Ettől akarnak sokáig fennmaradni és jó hangulatban ropni a táncot, akár hosszú órákon keresztül.


- Mit lehet tudni az idősebb korosztályok drogfogyasztási szokásairól?


- Az idősebb betegeink mintegy nyolcvan százaléka alkoholbeteg vagy gyógyszerfüggőségben szenved. A gyógyszerfüggők között, az első csoportban a fiatalabb korosztályhoz tartozók is találhatók, akik korábban drogosok voltak, és valamilyen nyugtatóra váltottak át. A másik csoportba sorolhatók a negyven-ötven év közöttiek, akik főleg a nők közül kerülnek ki. Ők a szorongásaikat enyhítendő kezdenek altatózni, napközben még valami nyugtatót is szednek. Mindez nyilvánvalóan makacs kórképű függőséghez vezet. A heroint vagy kokaint, tehát a gyilkos szereket használók az egészségügy elől szinte teljesen homályban maradnak.


- Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője az MTI-Pressnek adott interjújában a közelmúltban elmondta, hogy terveik között szerepel úgynevezett belövőszobák létesítése, ahol szinte steril körülményeket biztosítanak a kábítószer beinjektálásához. Erről mi az ön orvosi véleménye?


- A törvényeket mindenkinek be kell tartani, amit én különösképpen szoktam hangsúlyozni. Mindemellett nagyon jól tudom, hogy sok betegünket nem tudjuk meggyógyítani. Nem csak azért, mert nincs elég pénz vagy gyógyszer, hanem azért, mert a kemény drogokat fogyasztóknak nincs betegségbelátásuk, ők nem is jönnek hozzánk. Ehelyett inkább a barátaikhoz mennek, és azok tapasztalataira hagyatkoznak. Sajnálatos módon a heroinisták bizonyos százaléka évről évre meghal. Az áldozatok száma a néhány tucat és a több száz között ingadozik. Az ártalmakat csökkenteni kell, magyarul: aki nem akar leszokni, az se haljon meg. A kezelések mellett ezek a belövőszobák is szóba jöhetnek, ahogyan a tűcsereprogram is elterjedt. Természetesen nagyon sokan ellenzik, és ellenezhetik mindezt. Én is viszolyogva látom azokat a képsorokat, amikor a legelemibb higiénés szabályokat felrúgva a drogos pár pillanatig melegíti az anyagot, nehogy idő előtt elillanjon. Ennek a tervezett szobának az elnevezésétől is feláll a szőr a hátamon, de mint orvos úgy vélem, az élet megmentése minden más érdeket megelőz.Kik és honnan csempészik a kábítószert?- Ezredes úr, a Vám- és Pénzügyőrségnek mióta feladata a kábítószeres bűnözés elleni fellépés?


- A VPOP 2003. július elsején kapott nyomozóhatósági jogkört a kábítószer-bűnözést illetően. Ennek eredményeképpen erősödött a Vám- és Pénzügyőrség szerepe és felelőssége az ilyen bűnözés visszaszorításában.


- Az eltelt hét évben mik voltak a főbb tapasztalataik?


- A kábítószerrel kapcsolatos nyomozóhatósági jogkörrel a 2003-2010-es évek viszonylatában megváltoztak a felderítési arányok. Míg korábban szinte kizárólag a határvámhivatalok és a repülőtéri vámhivatal derített fel kábítószerre elkövetett bűncselekményeket, addig ebben az időszakban megnövekedett a nyomozó szolgálat által feltárt esetek száma is. Ebben az időszakban egyre gyakrabban sikerült büntetőeljárás alá vonni a szállítókon, futárokon kívül a megbízókat is, esetenként teljes bűnelkövetői csoportokat felszámolva. Az elkövetési módszerekről, eszközökről általánosságban elmondható, hogy a bűnözői csoportok a kábítószer behozatalát szervezetten végzik, a nagy mennyiségű kábítószert kamionokkal, a kisebb mennyiségeket személygépkocsival, bérautóval, tömegközlekedési eszközökkel juttatják be az ország területére, vagy próbálják továbbszállítani. Jellemző elrejtési mód ugyancsak a postai vagy csomagküldő szolgálat útján külföldön magyar címzett részére történő csomagfeladás.


- Tapasztalatuk szerint hazánk mennyiben cél- és mennyiben tranzitország?


- A kábítószerek szállítási irány szerint két csoportba oszthatók. Az első csoport, a marihuána, az LSD, az amfetamin és a kokain esetében Magyarország célország. Ezeket jellemzően Nyugat-Európán keresztül szállítják. A bűncselekményeket többnyire magyar állampolgárok követik el. A második csoportba tartozó heroint a terjesztők Nyugat-Európában kívánják értékesíteni. Ezt főleg a Balkánon keresztül szállítják Törökországból vagy Afganisztánból. Az elkövetői kör jellegéből adódóan nemzetközi.


- A VPOP és az APEH összevonása milyen hatással lesz a kábítószerrel összefüggő tevékenységükre?


- Tény, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzi Hivatal, illetve a Vám- és Pénzügyőrség integrációja az új szerv, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, röviden a NAV nyomozóhatósági jogkörét is érinti majd. Ahogy azt a NAV-ról szóló törvénytervezet is tartalmazza, a jövőben az új szerv nagy valószínűséggel profiltisztán a pénzügyi és gazdasági, valamint a NAV tevékenységéhez kapcsolódó egyéb bűncselekményekre koncentrál. A kábítószerrel kapcsolatban elkövetett bűncselekmények miatt elrendelt nyomozások lefolytatására várhatóan kizárólag a rendőrhatóság válik jogosulttá. Mindez nem jelenti azonban, hogy a NAV ellenőrzési tevékenysége során - a Vám- és Pénzügyőrség személyi állományának tapasztalataira támaszkodva - nem észlel majd kábítószerrel összefüggésben elkövetett bűncselekményeket a jövőben is.