Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ötven évesen is kirobbanó formában Pálffy István, a híradós - 1. rész

Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: pállfy istvám, interjú, egészség, táplálkozás

Évekig tőle szóltak a hírek, ma a társadalmi szerepvállalást helyezi előtérbe. Ezúttal megismerhetjük Pálffy István személyesebb arcát is. Az egyik legnépszerűbb televíziós elárulja a NetAmbulanciának, miképpen figyel oda az egészségére most, hogy a héten már betölti az 50. életévét.

- Kipirult arccal, lendületesen érkezett. Látom, a kor nem számít, jó kondiban van.

- Igen, tele vagyok energiával és nagyon jól érzem magam a bőrömben. A heti három mozgás sokat segít. Bár télen lehetne többet is futni, a sűrű program ezt nem mindig teszi lehetővé. Egyébként a futás mellett télen-nyáron sokat biciklizem, úszom. Míg nagyszüleink a munkában fáradtak ki, nekünk szükségünk van arra, hogy a napi feladatok mellett más fáradtságot is érezzünk.

- Reggel, vagy inkább este van igénye a mozgásra?

- Nem vagyok híve annak, hogy este pörgessük fel a szervezetünket, így inkább korábban kelek. Este legfeljebb egy kis úszás fér csak bele.

- Személyi edző segíti a testmozgását?

- Elismerem, hogy vannak olyan emberek, akiknek jó szolgálatot tesz, ha valaki ott áll mellettük és irányt szab nekik, de én nem ez az alkat vagyok.


Mit gondol a stresszről Pálffy István? Hallgassa meg!


- Közeledik a síszezon. Elutazik síelni?

- Elutazom, de síelni már sajnos nem tudok, mert három térdműtét után vagyok. Amíg a család, barátok síelnek, nekem a levegőzés és legfeljebb a sífutás marad.

- Azért érezni egy kis csalódottságot a hangjában...

- Későn éreztem rá a síelés ízére, és mire belejöttem volna, az ízületeim már nem engedték, hogy élvezzem ezt a szép sportot.

- A kosárlabda tehet róla?

- Egyrészt alkati kérdés is, mert általában véve gyengék az ízületeim, de gimnáziumi, műegyetemi éveim alatt közel tíz évig kosárlabdáztam, így nagy strapának volt kitéve a térdem. Ráadásul akkor még bitumenpadlón játszottunk, és régen nem voltak ilyen jó minőségű cipők sem.

- Pár éve még azt mondta, le-lecsúszik az éjféli hideg babfőzelék fasírttal. Ma is belefér?

- Hát ma már nem, és jó pár éve nem is követtem el ezt a bűnt.

- Vagyis odafigyel a táplálkozásra...

- Az egészséges táplálkozás a normális életvitelnek egy olyan középútja, amellyel az ember egyrészt ösztönösen, másrészt tudatosan fenntartja magát. Mire gondolok? Az szerintem nem elég, hogy valaki két végén égesse a gyertyát, de közben egészségesen táplálkozzon, és abban higgyen, hogy pusztán a táplálkozástól egészségesebb lesz. Ösztönösen akkor védi szervezetét, ha száraz bőrét tapintva több répát eszik, tudatosan pedig akkor, ha időnként reszel egy kis répát. Szerveztünk apró jelzéseire a prevencióval érdemes odafigyelni. Törekszem arra, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, halat és kevés kenyeret egyem. Hús és krumpli pedig csak külön-külön jöhet szóba.

- Mit tesz immunrendszere érdekében?

- Van egy nagyszerű magyar csepp, az nekem bevált, de lehetőség szerint a gyógyszereket és vitaminokat kerülöm. A táplálkozással segítem.

- Családjától örökölt olyan betegséget, amelytől tart?

- Családi rizikófaktornak számít nálunk a köszvény és a cukorbetegség. Ezektől tartok, és előbbi kivédése érdekén nagyon kevés vörös húst eszem, utóbbi miatt pedig odafigyelek a szénhidrátokra, és csínján bánok a kávéval például.

- Ismer olyan népi gyógymódokat, amelyek az otthoni gyógyításban bevethetőek?

- A világ annál bonyolultabb lett, semmint, hogy a H1N1 ellen a régi praktikák bármit is érjenek. A csalánt azonban teának, borogatásra és így sebápolásra előfordul, hogy használjuk.


Kíváncsi arra, autóbalesete hogyan változtatta meg Pálffy István életét, miért érzi jól magát a bőrében? Térjen vissza jövő héten is a NetAmbulanciára!