Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Holdhoroszkóp az 52. hétre

2010. 12. 27 10:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: holdhoroszkóp, horoszkóp, hold, újév
Holdhoroszkóp az 52. hétre

"Aki nem tudja melyik kikötőbe tart, annak semmilyen szél nem kedvez."

Seneca

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint decemberben a vastagbelet kell leginkább óvni és erősíteni, és Hippokratész óta tudjuk, hogy „A halál a belekben lakik!".

Az elmúlt héten az alapos rágás fontosságáról is írtam. De nem beszéltünk még arról, hogy milyen összetételű legyen a táplálékunk. Az evolúcióban az ember mindenevővé vált, amely lehetővé tette, hogy egészen mostoha körülmények között is fenntartsa a létét. A világon sok milliárd ember él vegetárius koszton, a legtöbben azonban állati és növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak. Vannak, akik ideológiai szempontok alapján választják az egyik, vagy másik utat. Egy lehetséges változatot ismertetnék most, amelynek alapját a fogazatunk összetétele adja. Jó esetben egy embernek 32 foga van a következő megoszlásban:

• Négyszer négy, azaz 16 kis- és nagyőrlőfog (a 32-nek a fele) a gabonák, olajos és más magok őrlésére,
• mindössze 4 fog, az összesnek 12,5 %-a az állati fehérjék (húsok, halak, tengergyümölcsei, tej, tejtermékek, tojás),
• és a maradék 12 fog (37,5 %) szolgál a gyümölcsök, zöldségek darabolására, aprítására.

Egészségünkért már akkor is sokat teszünk, ha megközelítőleg betartjuk ezt az arányt, figyelembe véve az egyéni alkatot, egészségi állapotot, a végzett munkát, sportot, életmódot, éghajlati és időjárási viszonyokat, stb.


A népi megfigyelések szerint ezen a héten általában fagyos az idő, és karácsonytól havazás, hóvihar is előfordulhat.


Fogyó holddal fejezzük be az óévet és kezdjük az újat.


Ugyan még nem érezzük, de már nő a világos nappali órák száma, a fény kitartóan nyomja egyre kisebbre a sötétséget. December 21-én mindössze 8:27 volt, míg január 1-jén már 8:32 óra a nappali idő. December 21-én 15:13 óra volt sötét, míg január elsején már csak 15:28.


János napja kedvelt névnap, mivel kapcsolódik a karácsonyi ünnepekhez, sőt régebben karácsony harmadik napjaként tartották számon a 18. századig. Hozzá fűződik a borszentelés szokása, mely a borvidékeken napjainkban is élő hagyomány, ez a Szent János áldomása. A megszentelt a borral embert és állatot egyformán gyógyítottak, sőt a vetőmagot is meghintették vele, kereszt alakban.

János apostol és evangélista, a Jelenések könyvének prófétája, jelképe a Sas. Innen erednek a Feketesas, Aranysas elnevezések, amelyek mind ennek a szentnek az oltalmát élvezik.
Különféle verses, dalos köszöntők ismeretesek az e nevet viselők számára, mi is dallal köszöntjük mindig Édesapánkat:
János napja vagyon ma, vagyon ma,
Ennek örvendezzünk ma.
Ennek igyunk éltiért, éltiért,
Friss jó egészségiért...


1895. december 28-án ezen a napon szervezték meg a Lumiere testvérek az első belépőjegyes mozielőadást a párizsi Grand Café Indiai Szalonjában.


28-a, Aprószentek napja. A Jézus Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek szenvedéseiről emlékezünk meg ma. Heródes király a profetikus Messiás-király eljövetelét akarta megakadályozni azzal, hogy minden fiú kisdedet lemészároltatott saját hatalmának megőrzése érdekében. „Aprószent" minden fiúcsecsemő, akit Heródes király a gyermek Krisztus keresésekor megöletett.


1891. december 29-én szabadalmaztatja a „jelek elektronikus átvitelét" (azaz a rádiót) Thomas Alva Edison.


31-e, az év utolsó és Szilveszter napja. A világon számos helyen ünneplik, hazánkban munkanap. Nagyon sok szokás, babona járja az év utolsó napján:
Öntsünk egy picit ki az italunkból, mert akkor a következő évben végig „dől a lé". Aki távol van a kedvesétől, ekkor gondoljon rá, és a következő évben már vele lesz.
Aki éjfélkor hátranézve nem látja meg az árnyékát, nagy bajban lesz jövőre.
Most kell gyertyát, ólmot önteni, kávézaccból jósolni...


Januárban (Boldogasszony hava, télhó, fergeteg hava) a hagyományos kínai orvoslás szerint a húgyhólyagot kell erősíteni.


1-je: Azt mondják, amit ezen a napon teszünk, azt tesszük majd az év hasonló időszakában (tehát nem jó kölcsönt adni, kérni, orvoshoz menni...).
Lencsét (rizst, kölest, más gabonát, magot) kell enni, mert szépséget és gazdagságot hoz (de szilveszterkor tilos!).
Nem jó baromfit enni, mert „hátrakaparja" a szerencsét, halat enni, mert elúszik a szerencse.
A malac viszont jó, mert betúrja a gazdagságot.
Tilos mosni, varrni, és a szemetet sem szabad kivinni, mert kivisszük a szerencsét a házból
Ezen a napon mindig férfinak kell átlépni a küszöböt a nők előtt.
Szintén a férfiaknak kell boldog újévet kívánni.

Nagy László: Adjon az isten
„Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát..."


Január elseje a béke világnapja, legalább ma teremtsünk békét, minimum magunkban és a családunkban.


Január 1-jén napkelte után részleges napfogyatkozás lesz. Leginkább 9:28 perckor lesz takarásban. Reméljük tiszta lesz az ég és megfigyelhetjük.A hét első napján, hétfőn még a Szűzben tartózkodik a Hold
Ami hat az emésztésre, a vékony- és vastagbélre. Legyenek nagyon óvatosak a táplálkozással. Tartsák be a legalább ötvenszeri rágást, hiszen az ünnepi menü, a sütemények, a több alkohol és egyéb, évközben szokatlan étel, valamint azoknak a mennyisége nagyon nagy terhet ró az emésztőrendszerre, amelyet még továbbfokoz a Szűz jegy hatása. Tartsák be a mértéket. A főzés során válasszák inkább az emésztésserkentő fűszereket, mint a menta, kapor, édeskömény, majoránna, gyömbér, fahéj, szegfűszeg. Ha már megtörtént a „baj" akkor igyanak egy-egy pohár borsmenta teát, gyomorégésre egy kis langyos vizes szódabikarbónát. Még sokkal jobb, ha ma, János napján diétáznak.
Tegyék a kezüket a hasukra és masszírozzák lágyan körbe-körbe, az óramutató járásával azonos irányban. Masszíroztassák meg a talpukat ott, ahol a leghomorúbb, ez a vastag- és vékonybél zónája.
A most készíttetett frizura tartós marad, talán még a szilveszteri bulit is kibírja.
Pihenjen, ahogy a kert növényei is pihennek.


Kedden és szerdán a Mérleg jegyébe lép a Hold
Ami a vesére, a testünk folyadékainak egyensúlyára hat, valamint tisztítja a vérünket. Minél több egészséges folyadékot iszunk annál nagyobb jót teszünk a vesénknek és általa az egész szervezetünknek. Rendszeresen tanácsos tartani léböjt napokat (most kedden például segíti ezt az is, hogy a Hold utolsó negyedbe lép), például citrusfélék levével vagy céklával, sárgarépával, almával. Igyunk rendszeresen gyógyteákat, 1-1 pohár mezei zsurlót is rendszeresen. Így ugyanis a testünkben elegendő folyadék kering, a szívünknek könnyebb lesz a dolga, és nem lesznek lerakódások, kiürülnek a méreganyagok, és mindenhová eljut az oxigénben, tápanyagokban gazdag vér.
Akinek nehéz a lénap, tartson egy-egy barnarizs-, köles- vagy hajdinakása napot, párolt zöldségekkel. Nagyon hatásos egy-egy zöldségleves nap (természetesen tészta és a rántás nélkül).
Szellőztesse jól ki a lakást, valamint a zöldség-gyümölcstárolókat, ha nem fagy. Most van az ideje a szerszámok rendbetételének.


Csütörtökön, pénteken és szombaton a Skorpióban lesz a Hold
Ez a jegy a kiválasztó szervek közül a húgyhólyagra, a végbélre, a nemi szervekre valamint a szexualitásra van hatással.
Amint az előző jegynél itt is elengedhetetlenül fontos e szervek egészsége érdekében is az egészséges, elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása, mert ellenkező esetben a húgyhólyagban káros anyagok, sőt baktériumok és vírusok is letanyázhatnak.
Öltözzön mindig az időjárásnak megfelelően, rétegesen, most még inkább figyeljen rá, hogy fel ne fázzon. Ez az időszak a cipőbeázás veszélyét is magába rejti. Ilyenkor vegyen forró láb- vagy teljes testfürdőt. De legalább vigyen magával tartalék zoknit, harisnyát, legyen változócipője a munkahelyén. Ha már megvan a baj, vegyen cickafark-teás ülő vagy gőzfürdőt, bugyolálja jól be magát, majd bújjon az ágyba. Többször is megismételhető.
A székrekedés egyik legjobb ellenszere a napi legalább 1,5-2 liter folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás.
Most mosson, locsoljon, alkalmasak ezek a napok a foltok eltávolítására is.
Az udvaron, kertben leginkább a hólapátolás sikosság-mentesítés a feladat, most a legjobb a meleg szobában olvasgatni.


A hét utolsó, az újév második napján, vasárnap a Nyilasban jár a Hold
Ami a mozgékonyságra, valamint a combokra, keresztcsontra van hatással.
Az újévben is igaz, hogy a mozgás az öt életjelenség egyike, valamint az is, hogy könnyebb a mozgékonyságot megőrizni, mint újra visszaszerezni. Aki az egészségét élete végéig meg akarja tartani, annak a rendszeres - az alkatnak, nemnek, kondíciónak, életmódnak, munkának, stb. megfelelő - mozgás lételeme kell, hogy legyen.
Az eleget mozgó ember nem hízik el, habár jó az emésztése, jól alszik, jó a keringése, az emésztése, általában sokkal jobbak az életfunkciói, jobban működik a teste, jó az erőnléte, és nem utolsó sorban sokkal boldogabb embertársainál, mert a mozgás jótékonyan hat a boldogsághormonok kiválasztására. Bónuszként pedig még az önbecsülésre is kedvező, hiszen tudja, hogy mit, mennyit tett önmagáért, és nem utolsó sorban szívesebben néz tükörbe, mint az önmagát és egészségét elhanyagoló.
Lapátolja el a havat, pihenjen, képezze magát a kerti munkákat illetően.


Boldog újévet kívánok a magam és a Netambulancia MUNKATÁRSAI nevében minden kedves Olvasónknak!
Kérem, tiszteljenek meg figyelmükkel 2011-ben is.