Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Holdhoroszkóp az 1. hétre

2011. 01. 03 12:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: holdhoroszkóp, horoszkóp, hold, újév
Holdhoroszkóp az 1. hétre

"Az ég és a tenger iszonyú síkja között, egy pöfögő, parányi, ijesztően eltörpülő, mesterséges tákolmányon megtanulja az ember, hogy értelme lobogóját félárbocra eressze ismeretlen metafizikai jelenségek előtt."
Rejtő Jenő (P. Howard)

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint januárban a húgyhólyagot kell erősíteni. Legalább azt fogadják meg, hogy mostantól elegendő folyadékot fogyasztanak, és vigyáznak, hogy fel ne fázzanak.
Könnyű ellenőrizni, hogy elegendő folyadék van-e a szervezetünkben: a kézfejünkön összecsípjük a bőrt. Ha rugalmasan azonnal szétterül az elengedés után, akkor minden rendben van. Ha lassan húzódik vissza eredeti állapotába, akkor sürgősen innia kell.


A népi megfigyelések szerint ezen a héten általában fagyos az idő, 8-a körül a havazás gyakori.


Január elején már 8:32 óra a nappali idő, a sötét 15:28 óra. December 21-éhez képest már 5 másodperccel hosszabbak a nappalok, január végéig pedig 1 óra 1 perccel hosszabbodik a fény ideje.


Január 4-e a Braille-írás világnapja, fogjuk meg a kezét egy vak vagy csökkentlátó társunknak ebből az alkalomból.


5-e: vízkereszt előestéje, ilyenkor megszentelik a vizet és a tömjént a templomokban.


6-a: Vízkereszt napja, 12 nap telt el karácsonytól, a 13 este már a farsang kezdete. Egyben a napkeleti bölcsek, a háromkirályok (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatásának ideje is a kis Jézusnál. Egyes országokban nem karácsonykor, hanem most ajándékozzák meg a gyerekeket
A keleti keresztény egyházak ezen a napon ünneplik Jézusnak Keresztelő Szent János általi megkeresztelkedését.
E naphoz kapcsolódik a kánai menyegző csodája, amikor Jézus borrá változtatta a vizet.
Az ekkor megszentelt vízből visznek haza a hívők, és ebből valamennyit megisznak és az állataikkal is megitatnak, illetve magukra, állataikra locsolnak a betegségek ellen. Meglocsolták a házat és a földjét is a rontás ellen. Meghintették vele a menyasszonyt, vőlegényt és tettek az újszülöttek fürdővizébe is.
Ilyenkor szentelik meg az új házakat.
Népi hagyományban ilyenkor időjárásjóslást végeztek. Ha csapadékos volt, hosszú télre számítottak. Hideg esetén úgy vélték korán tavaszodik. Erős fagy esetén viszont soká lesz tavasz. Ha a szél fújt szerencsés évre lehetett számítani.


7-e: e napon halt meg 1988-ban Reich Károly grafikus művész. Számtalan kedvenc könyvemet, mesekönyvemet (Szoria-moria palota) illusztrálta. (1922-ben született)A hét első napján, hétfőn még a Nyilasban tartózkodik a Hold
Ami a mozgékonyságra, valamint a combokra, keresztcsontra van hatással.
Az újévben is igaz, hogy a mozgás az öt életjelenség egyike, valamint az is, hogy könnyebb a mozgékonyságot megőrizni, mint újra visszaszerezni. Aki az egészségét élete végéig meg akarja tartani, annak a rendszeres - az alkatnak, nemnek, kondíciónak, életmódnak, munkának, stb. megfelelő - mozgás lételeme kell, hogy legyen.
Az eleget mozgó ember nem hízik el, jó az emésztése, jól alszik, jó a keringése, általában sokkal jobbak az életfunkciói, jobban működik a teste, jó az erőnléte, és nem utolsó sorban sokkal boldogabb nem mozgó embertársainál, mert az jótékonyan hat a boldogsághormonok kiválasztására. Bonuszként pedig erősebb lesz az immunrendszere a boldogságérzés nyomán. Extra ajándékként még az önbecsülésre is kedvező, hiszen tudja, hogy mit, mennyit tett önmagáért, és nem utolsó sorban szívesebben néz tükörbe, mint az önmagát és egészségét elhanyagoló embertársai.


Lapátolja el a havat, pihenjen, képezze magát a kerti munkákat illetően.


Kedden és szerdán a Bakban lesz a hold
Mely a térdre, testtartásra, csontvázra, a bőrre van hatással. A leghidegebb, esősebb időjárásban is tegyen egy-egy félórás sétát. Olasz barátunknál töltöttünk néhány napot San Vincenzóban, aki este, vacsora után egy körre invitált bennünket. Vezessék be, ne a tévé elé rogyjanak le tele hassal, hanem sétáljanak egyet, ha nincs kutya, sétáltassák meg magukat, családtagjaikat.
Ahogy az előző jegyben is írtam a mozgás maga az élet, ami nem mozog, az nem él. Így a mozgáshiány a civilizált világ betegségeinek egyik legfontosabb kiindulási pontja. Mozgás nélkül lassulnak az életfunkciók és lassul az anyagcsere, számos betegség alapjaként.
Kedden Újhold van, jól teszi, ha ma böjtöl. Fogyasszon például barnarizs-, köles-, árpa- vagy zabkását.


A kert ma nem sok munkát kínál, hányja el a havat a járdáról, ha esett és szórja a kertre.


Csütörtökön a Vízöntőbe lép a Hold és ott marad szombatig

Ez hat a lábszárra, bokára, sarokra és a visszerekre. A vénák, a vissza, a szív felé vérvivő erek a visszerek. Ezekben a vér úgynevezett szemilunáris billentyűk ezrei emelgetik a szív felé a vért. Ezért, ha a véna megtörik (ülőmunka esetén például a térdhajlatban) ott lassabban halad a munka, lerakódások lesznek, és lassul a vércsere. Mozogjon, sétáljon, gyalogoljon. Monoton munkavégzés esetén pedig gyakorta álljon fel, végezzen lábtornát az asztal alatt, polcolja fel a lábait, ha módjában áll.
Ha tévézik, tegye magasabbra a lábszárát.
Segít az elnehezült lábon a vadgesztenye. Télen a rügyekből szedjen egy összmarékkal, főzze fel 1 l vízzel, és adja a lábvízéhez. Nyáron a virággal járjon el ugyanígy, ősszel, tél elején pedig 25-30 db gesztenyét főzzön annyi vízzel, amennyi ellepi 10 percig, és ezt adja a lábvízhez.
Masszírozza a lábat fel, a szív irányába.
Ha most csíráztat magokat, fontos vitaminokat pótol a szervezete számára.


Lassan megjelennek a vetőmagok, tervezze meg mit, hová ültet. Válogassa át a zöldségeket, almát.


Vasárnap a Halakban lesz a Hold

Amely a talpra, a járásra és a nyirokrendszerre van hatással. Akinek a nyirokrendszere egészséges, könnyen vészel át még komoly betegségeket is.
Nyirokszerveink a mandulák, lép, féregnyúlvány („vakbél"), valamint a csecsemőmirigy, amely a T-limphocytákat termeli. A nyirokrendszerünkben kiemelten fontosak még a torki nyirokmirigyek, a mellkasi nyirokfőtörzs, a hónalji, a bélfodri, valamint a combok nyirkai. Ezeknek a jó működését segíthetjük gyengéd masszázzsal, testgyertyázással, például, a köldökben, vagy a torok, hónalj aktuális területén, valamint mozgással, szaunázással.
Ha már megvan a baj és meghűlt, feltétlenül végezzen inhalálást és forró lábvíz, vagy fürdő után egy alapos izzasztást, amellyel rengeteg méreganyagot távolíthat el a testéből, megkönnyítve így a nyirok, immunrendszer munkáját. Ne feledkezzen meg az ásványi anyag és vitaminpótlásról, hiszen a vízzel abból is veszítünk. Egyen sok-sok gyümölcsöt és zöldséget, zöldségleveseket.


Most mosson, távolítson el foltokat.


Locsolja meg a növényeit. A téli álmot alvókat éppen csak nedvesítse meg, de ha nem fagy, az örökzöldeket megitathatja kint is.