Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Holdhoroszkóp a 5. hétre

2011. 01. 31 11:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: horoszkóp, horoszkóp, hold
Holdhoroszkóp a 5. hétre

"A végtelenség mély nyugalomban nyilvánul meg, amelyen át a fény és az élet láthatatlan követei érkeznek, hogy csöndben átnyújtsák a teremtés üzenetét."

Rabindranath Tagore

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint februárban a vese, a vizeletkiválasztó szervrendszer szorul erősítésre, amelynek a feladata a vérből kiszűrni a testünk számára szükségtelen anyagokat, hogy biztosítsa a testünk számára szükséges folyadékot, hiszen ismert tény, hogy szervezetünk háromnegyed része valamilyen folyadék. Szintén a HKO a legfontosabb szerveinket egy kétórás időintervallumba sorolja be, amikor azok a legaktívabbak, ez a vese számára a délután 17-19 óra közötti időszak. Akkor járunk el helyesen, ha ekkor még bőven iszunk gyógyteákat, ásvány- vagy tisztított vizet, de ezt követően már hagyjuk pihenni.


Ezen a héten vége lesz Boldogasszony havának és átlépünk a böjtelő havába, amely nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta. Február a szabályos években 28. a szökőévekben, vagyis négyévenként 29 napos. A történelem során három alkalommal fordult elő, hogy február 30-a is volt.
Általában erre a hónapra esik a farsang, a mulatozás, bálozás. Emlékeznek a dalocskára?


Itt a farsang áll a bál,
Keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.
Dirreg-durrog a mozsár
Táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
Míg az őrlő pergeti.
Heje-huja vigalom,
Habos fánk a jutalom.


A népi megfigyelések szerint február első napjaiban változékony, hol borult, hol derűs az időjárás.


Február elsejére a nappali órák száma már 9,33 (emlékeznek rá, hogy december 21-én mindössze 8,27 óra volt?) egyre világosabb lesz, ebben a hónapban 1,30 órával nő a világos időszak - bár az éjszakák hossza még 14,27 óra.


Január 31-én 1971-ben indult az Apolló-14 holdexpedíció. És 1902-ben ezen a napon született Jávor Pál színész (1959-ben hunyt el).

Február 1-jén, 1951-ben életbe lépett a Munka Törvénykönyve.
És 997-ben ezen a napon halt meg Géza fejedelem, aki 949 körül született. Az ő fia Vajk, vagyis István, első királyunk.


Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony (vagy Szűz Mária megtisztulása: a zsidó hagyomány szerint a szült nő 40 nap alatt tisztul meg) ünnepe. Gyakran tartanak körmeneteket a katolikus templomok körül, és ekkor szentelik meg a gyertyákat, amelyek a néphagyomány szerint megvédi a gonosz szellemektől a kicsinyeket, betegeket. Különféle tavasszal kapcsolatos jóslatok kötődnek e naphoz, a legismertebb, ha a medve ma kijőve a barlangjából meglátja az árnyékát, akkor visszamegy aludni még, mert hosszú lesz a tél. Ha borús, akkor kint marad, mert hamarosan jön a tavasz.


3-án, Balázs napján Újhold lesz, készüljenek rá és tartsanak egy könnyű, rövid, egynapos böjtöt, most segít a Hold is a méregtelenítésben.
E napon, 1930-ban született Csoóri Sándor költő, író.
A katolikusoknál e napon szokásos a „balázsolás", amikor a torokfájósokat parázsra vetett almahéjjal füstölték, hogy ezzel a betegséget elűzzék (ez a gyermekkori családomban kétszeresen fontos nap volt, lévén az egyik öcsém Balázs, másrészt pedig Édesapánkat pici korában megbetegítette a rettegett torokgyík).
A pap a beteg gyermek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott.
A „balázsjárás" az iskolások ünnepe is volt: a diákok házról-házra járva adományokat gyűjtöttek és új diákokat toboroztak az iskolának.


4én, 1926-ban született Grosics Gyula magyar válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja. 1947-ben Máté Péter zeneszerző, előadóművész (1984-ben halt meg), és Wichmann Tamás kenus (9-szeres világbajnok, olimpiai második és harmadik helyezett, sokszoros magyar bajnok).
Továbbá e nap rákellenes világnap is.


5-én, 1922-ben született Szepesi György sportriporter, az MLSz elnöke.
1943-ban pedig Moór Marianna színésznő.


6-án, 1923-ban született Lóránt Gyula labdarúgó, az Aranycsapat középhátvédje, labdarúgóedző. 1981-ben hunyt el. Ugyanezen a napon született 1946-ban a magyar gitárkirály, Radics Béla (1982-ben halt meg).

Hétfőn, kedden és szerdán a Bakban jár a Hold
Amely hatással van a térdre, csontvázra, a testtartásra, továbbá a mozgásra, valamint a bőrre. Helyesen jár el, aki rendszeresen mozog. És itt a hangsúly a rendszerességen van. Végezzen olyan testgyakorlatokat, amelyek stabilizálják a testtartását, és legyen gondja arra, hogy ellenőriztesse teste statikáját. Amennyiben szükséges, viseljen „lúdtalpbetétet". De olykor járjon nélküle, hogy a lábizmai ne szokjanak hozzá teljesen.
Ha már megvan a baj és fáj a térde, pakolja be a következő módon: kenje be a térdét körömvirág kenőccsel, ezt kenje be 1 teáskanál mézzel, erre borítson egy megfelelő méretű kelkáposztalevelet, rögzítse, és hagyja fenn egész éjszakára.
A bőrünk a legnagyobb szervünk, lélegzünk általa, méregtelenítünk vele a verejtékezés révén, a legkülső, testünket határoló szervünk, de egyben össze is köt a külvilággal. Végezzen rendszeres bőrradírozást, utána kenje be gerániumos testápolóval, vagy olajjal (néhány csepp illóolajat adjon a krémhez, vagy olajhoz).


Ha nem fagy, metszhet. Vagy távolítsa el a száraz ágakat, kérget, amelyek kórokozók melegágyai lehetnek.


Csütörtökön és pénteken a Vízöntőben jár a Hold
És ez a jegy hat a lábszárra, sarokra, visszerekre. A láb visszereire (is) nagyon rossz hatással van a monoton munkavégzés, álló- és az ülőmunka. Álljon fel, végezzen más mozgást. Ha tud, álljon fejen, vagy vegye fel a jógából ismert gyertya és ekeállást. Ezek a fordított tartások kedvező hatással vannak a visszerekre.
A gyenge kötőszövet oka lehet az aranyérnek is, amely a végbél kellemetlen betegsége. Kerülje a nagy, megerőltető fizikai igénybevételt, a hideget, felfázást. Ha már itt a baj, minden székletürítés után tisztálkodjon, majd kenje be az aranyerét körömvirágkenőccsel. Erősítse a kötőszöveteit A-, és B-vitaminokkal.
Egyen több sárgarépát, sütőtököt, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és péksüteményt. Zsírban szívódik fel az A-vitamin, tehát egy kevés olíva vagy más növényi olajat muszáj enni hozzá.


Most ápolja a beteg vagy rosszul fejlődő növényeket, segít az Újhold. Most, levegőjegyben, ne öntözzön.


Szombaton és vasárnap a Halakban lesz a Hold

Amely a talpra, a járásra és a nyirokrendszerre hat. Ez a jegy az egyik legfázósabb, és legfelfázósabb. Ügyeljen rá, hogy a lába mindig melegen legyen, viseljen télen bélelt lábbelit és a vastag (vagy több) zoknit. A halaknak találták ki a talpmasszázst. Keressen felkészült reflexológust és tanulja meg vagy tanítsa meg a családtagjait erre a csodálatos módszerre, amelynek a segítségével számos betegségen úrrá lehet, sőt elérheti, hogy meg se betegedjen. A talpon minden szervünk, testrészünk kivetül és a zónák mindenkori állapotából következtetni lehet az esetleges betegségekre vagy felismerhetünk olyan jeleket, amelyet egyfajta érzékenységet, jövőbeli bajt előre jelezhetnek.
Végezhetünk önmasszázst is, habár azért az sokkal kevésbé kellemes, nem jöhet létre a kellemes ellazulás sem, viszont mi magunk érezzük, ha fáj és oda nyúlunk, ahová kell.
Járjon sokat mezítláb, főleg nyáron, egyenetlen talajon

Mosson, mert most kevesebb szer is elég, nagyobb szerencsével távolíthat el most foltokat.
Most öntözzön, locsoljon, a pihenő növényeket is szoktassa a fényhez.