Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Holdhoroszkóp a 3. hétre

2011. 01. 17 11:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: holdhoroszkóp, horoszkóp, hold
Holdhoroszkóp a 3. hétre

"Csak az lát igazán, aki minden lényben önmagát pillantja meg."

(Indiai mondás)

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint januárban a húgyhólyagot kell erősíteni. Ügyeljenek, hogy fel ne fázzanak. A húgyhólyag mindenféle betegségére csodálatos gyógyírt ad a cickafarkfű. Ha tehetném, mindenkit megismertetnék ezzel a kedves gyógynövénnyel, amelyet úton útfélen látnak az emberek, csak még nem ismerik fel. Különösen a nők számára pótolhatatlan nem csak „női" bajokban, de az altest, a medence majdnem minden bajára jó. Igyanak a hólyaggyengeséggel küszködők naponta, reggeli előtt 1-1 csészényit megelőzésképpen a hideg hónapokban. Amikor már baj van, készítsenek ülőfürdőt, 100 g növényből. Áztassák egész éjjel annyi hideg vízben, amennyi bővel ellepi, másnap forralják fel, szűrjék le, és alkalmazzák, amíg ki nem hűl. Ha előtte tisztálkodtak, még kétszer felhasználható.


A népi megfigyelések szerint ebben az időszakban enyhe és csendes volt az időjárás.


Január 17-én, 1957-ben engedélyezték a lottót hazánkban.


1926. január 18-án hunyt el Blaha Lujza magyar színésznő, aki 1850-ben született.


1934. január 18-án pedig Léda (Diósy Ödönné Brüll Adél) Ady Endre szerelme halt meg, ő 1872-ben született.


Január 19-én, 1901-ben megalakult a Magyar Labdarúgó Szövetség az István főherceg Szálló különtermében.


Január 21-én, 1823-ban született Madách Imre író, drámaíró. Egyik leghíresebb műve Az ember tragédiája. 1864-ig élt.
És e napot Szent Ágnesnek szenteli az egyház, aki 300 körül élt vértanú, tisztelete több keresztény egyházban is elterjedt. Ő a szüzek, a szüzesség, a kertészek, a leányok, jegyespárok, valamint a nemi erőszak áldozatainak a védőszentje.


Ezen a napon már 8:47 a nappali, míg a sötét órák száma 15:13. December 21-hez képest már 20 perccel hosszabbak a világos órák. Akkor mindössze 8 óra 27 percig volt nappal.


Január 22. a Magyar Kultúra Napja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.


És Szent Vince napja is. Ekkor a szőlőtermesztő vidékeken „vincevesszőt" vágtak, meleg helyen vízbe állítottak és a hajtásából következtettek az aktuális év termésére.
Ha Vincekor szép, napos időjárás örvendeztetett, akkor jó, ha rossz idő volt, akkor gyenge szüretet jósoltak.


Ha fénylik a Vince
Tele lesz a pince.
Pálnak fordulása,
Fél tél elmúlása.
Piroska napján a fagy
Negyven napig el nem hagy.


Hétfőn még a vasárnapi Ikrekben tartózkodik a Hold
Amely pedig befolyásolja a tüdőt, légcsövet, testrészek közül pedig a karokra, kézfejekre, valamint a légzésre hat.
A légzés a legelemibb energiánk, mellyel nem egyszerűen egyfajta gázelegyet lélegzünk be, hanem az úgynevezett pránát (életerőt is). Ezért akinek a légzőszerveivel valami baj van, az nem jut hozzá elegendő mennyiségben. Leginkább a megfázással, vagy fertőzéssel kockáztathatjuk ezeknek az egészségét, ezért itt is meg kell említeni a sapka, sál, kendő viselésének fontosságát. A legtöbb keleti mozgásművészet tanít légzésgyakorlatokat. Ezek gyakorlása különösen fontos az Ikrek jegyűeknek, valamint ezekben a napokban mindenkinek. Üljenek egyenesen, talpuk legyen a talajon, 7 ütem alatt lélegezzenek ki, 7 ütem alatt lélegezzenek be, 7 ütemig tartsák vissza és kezdjék elölről. Ez a jóga mélylégzés, amely nyugtat, erővel tölt fel, és erősíti a légzés szerveit.
Egyenes tartás nélkül nem lehet elég hatékony a lélegzés, ezért törekedjenek rá mindig. Domborítsák a mellkasukat, a vállukat húzzák hátra és lefelé, a hasuk legyen feszes.
A tüdő, a bőr és a vastagbél energetikai kapcsolatban állnak, mindegyik hat a másikra, ha tehát a légzés tökéletes, akkor azzal javítunk a bőr és a belek állapotán is.


Szellőztessenek a lakásban, valamint a gyümölcs- és zöldségtárolókban is. Vizsgálják át a szobanövényeket, különösen a lombosakat.


Kedden és szerdán már a Rákban lesz Hold
Amely hatással bír a mellkasra, emlőkre, tejmirigyekre, gyomorra, nyombélre, valamint befolyása van az emésztésre. Szerdán holdtölte lesz, jó ezen a napon böjtölni, amelynek során megtisztul és megkönnyebbül a testünk. Sőt, teljes odaadással, meditációval, imával pedig a lelkünket és az érzelemvilágunkat is megkönnyíthetjük. A böjt, ha helyesen végezzünk nem éhezés. Alapulhat egyfajta ételre, mint a barnarizs-, köles-, hajdinakása, vagy valamilyen párolt zöldségre (sárgarépa, zeller, fehérrépa, brokkoli, zöldborsó, zöldbab, stb.), a gyakorlottak tarthatnak gyümölcs- vagy zöldséglé napot. A zöldségeket és a gyümölcsöket nem jó összekeverni, kivétel az alma, amely minden zöldséggel párosítható. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia a számára legalkalmasabbat, de legalább ezen a napon kerüljük az állati és növényi fehérjéket (szója, borsó, lencse, bab). A böjtös napon legalább 2,5-3 liter szénsavmentes ásványvizet és/vagy gyógyteát szükséges fogyasztani. Ha nem kíván inni, facsarjon bele egy-egy citromot, narancsot, ízesítse mézzel, fahéjjal, a vizet, teát.


A vizes jegyű Rákban jó mosni, most a foltok is könnyebben eltűnnek, és locsolni, öntözni, még kint is lehet, ha nem fagy, viszont teliholdkor nem tanácsos ültetni, vetni.


Csütörtökön, pénteken és szombaton már az Oroszlánban fogy a Hold
És e jegy hatással van a szívre és a keringésre. Támogassa a szívét vitaminokkal és nyomelemekkel. Minél több C-vitamint (alma, savanyú káposzta, kivi, citrom) és magnéziumot (datolya, ananász, kivi, banán, szeder, őszibarack, málna), tartalmazó ételt és italt fogyaszt, annál nagyobb jót tesz a szívének, amit ez bőségesen meghálál. Ne felejtsék el, hogy a C-vitamin hőérzékeny, ha a savanyú káposztát megfőzzük, nem marad benne szinte semmi. Készítse el köménnyel, pirospaprikával, étolajjal kocsiskáposztának, süssön hozzá krumplit héjában, és a finomsága mellett még jó meleg is lesz a konyha, és családi hangulat.
Támogassa a szívét és hagyja el a rendszeres kávéfogyasztást. Ha nehéz lemondania róla, igyon helyette pótkávét, vagy dörzsölje meg a kezén a kisujjakat a körömház magasságában, ez felfrissíti.
A keringést a mozgás serkenti a legjobban. Még munka közben is végezzen nyújtózkodást, feszítse meg és lazítsa el a nyomorodott izmait.
Legjobbat azonban a boldogság, az öröm, a harmónia és az egymás iránti szeretet tesz a szívnek.


Ha most vágatja le a haját gyorsan nő dús „sörénye".
Jó idő esetén lehet bokrokat metszeni, száraz ágakat levágni, melegágyat javítani.


A hét utolsó napján, vasárnap a Szűzbe lép a Hold

Amely jegy a hasnyálmirigyet, a vékony- és vastagbelet befolyásolja és hat az emésztésre is. Igaz, hogy most van ideje a nehezebb, húsos, zsíros ételeknek, mint a kocsonya, töltött káposzta, kolbász, hurka, stb. mégis jól teszi, ha emésztőrendszerét nem terheli túl, mert ezekben a napokban hosszan elhúzódó bajok, ne adj isten krónikus betegségek keletkezhetnek, mint a székrekedés, hurut, gyomor vagy bélpuffadás, stb.
A már kialakult székrekedés ellen hatékony lehet a reggel éhgyomorra megivott langyos víz, az esti szilvalekvár (csak a cukor nélkül főzött a jó), vagy a 5-6 szem, legalább ötvenszer megrágott aszalt szilva elfogyasztása.
A vastagbélre hathat a hüvelyk és mutatóujjhoz tartozó kézközépcsontok által közrefogott mélyedés masszázsával is.
Bánjon csínján az alkohollal is, mert a felmelegítő hatása csalóka.


A most elkészíttetett frizura tartós, sokáig örvendezteti viselőjét.
Az üvegházban, fólia alatt áshat, trágyázhat. Gondozza a komposztot. Ellenőrizze a kerítést.