Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Holdhoroszkóp a 10. hétre

2011. 03. 08 12:57 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: hold, horoszkóp, holdhoroszkóp
Holdhoroszkóp a 10. hétre

"Az élet adomány, bármilyen szerény is legyen. Rajtunk áll, hogy mit kezdünk vele."

A Szent Patrik legendája című filmből

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint márciusban az epe szorul rá a támogatásra. Az epehólyag a máj alsó-hátsó szakaszán elhelyezkedő kis tartály, amely összegyűjti és tárolja a máj által termelt epesavat, hogy amikor a táplálkozás során szükséges kiürítse, beindítva a zsírok emésztését.
Az epehólyag rendszeres kiürüléséről úgyis gondoskodhatunk, hogy minden étkezés előtt vagy után megeszünk - nyállal alaposan összekeverve - egy-egy kiskanál olajat, valamint hasonlóképpen járjunk el reggel, étkezés előtt, éhgyomorra is fogyasszunk minden nap. Ha az epeváladék rendszeresen kiürül, az epehólyag megőrzi a rugalmasságát, nem állnak össze kővé testünk építőanyagai, a koleszterinek, és nem utolsó sorban ezen a téren nem csorbul sem a májunk, sem az epehólyagunk egészsége.


Március 11-re a nappali órák száma már 11:37 óra, az éjszakaiak száma pedig 12:23, rohamosan haladunk a kiegyenlítődés felé.


A népi megfigyelések szerint az időjárás ebben az időszakban hűvös, nyirkos, változékony.


7-e: 1957-ben ezen a napon történik a Magyar Népköztársaság első lottó számhúzása.
8-a: 1910 óta nemzetközi nőnap, az 1857. március 8-i, New York-i, az emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntetéséhez kapcsolódik, ahol szervezetten a nők először adtak hangot követeléseiknek. Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. Eleinte a napja többször módosult, más eseményekhez is kötődött, mostanra a nemzetközi nőnapot március 8-án tartjuk. Ezzel a mai virággal és ajándékkal köszöntő megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával (munkavállalás, szavazati jog, egyenlő munkáért egyenlő bér, stb.) kapcsolatos demonstratív nap volt. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Idén ez a nap a Húshagyó kedd, vagyis a farsangtemetés időpontja. A farsang utolsó napja, a farsangi mulatságok csúcspontja, melyet követ a negyvennapos nagyböjt, amely húsvétig tart. Ebben az időszakban lehet böjtölni, mostantól tanácsos fogyókúrázni, mert a természetben is ható megújító erők az embereknek is segítenek.
9-e: az Igaz, de használhatatlan tények világnapja. E napon 1956-ban született Nébald György magyar kardvívó, olimpiai bajnok, és 1957-ben Bajor Imre színész, komikus.

Hamvazó szerda esik idén erre a napra, a húsvéti nagyböjt első napja, melyen szigorú böjtöt tartottak.
A húsvéti ünnepekre való előkészület ideje, és megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. A VII. századtól vált szokássá, mint bűnbánati felkészülés.


10-e: 1930-ban, ezen a napon született Iharos Sándor atléta, magyar futóbajnok († 1996) és 1946-ban Venczel Vera színművész.


11-e: E napon, 1906-ban született Bánhidi László színész, a Tüskevár című ifjúsági film Matula bácsija († 1984), valamint 2009-ben e napon hunyt el Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendező, többek között A tanú című film rendezője (1928-ban született).


12-e: 1879-ben az áradó Tisza elpusztítja Szegedet. 1911-ben ezen a napon született Kiss Manyi színésznő († 1971), 1934-ben Moldova György író, újságíró, 1947-ben Fenyő Miklós magyar rock and roll egyik atyja, a Hungária együttes alapítója.
Ma van Gergely napja is, mely eredetileg a diákság ünnepe, megülését IV. Gergely pápa rendelte el, melynek során megemlékeztek I. Gergely pápáról, az iskolák támogatójáról, és a tanulók jelmezekben vonultak fel, énekeltek, adományokat gyűjtöttek alma materük számára, és új tanulókat hívtak az iskolájukba. Ez egyben az iskolaév lezárását jelentette, (a szeptemberi tanévkezdést csak a XIX. századtól vezették be).


13-a: 1838-ban Pestet elönti a Duna, az árvízi mentési munkálatokban részt vesz Wesselényi Miklós is, ezt dolgozza fel Jókai Mór Kárpáti Zoltán című regényében is.


Hétfőn és kedden a Kosban tartózkodik a Hold

Amely hatással van a fejre, az agyra, arcra, érzékszervekre, valamint az életerőre általában.
Ismerkedjen meg a relaxálás, meditációs technikákkal, az agykontroll alfaállapotával, mert ezekben a módosult tudatállapotokban megnyugodhat, erőt gyűjthet.
Az életerejét megőrizheti sporttal, jó levegőn végzett fizikai aktivitással, feltöltődhet szeretetteljes társaságban.
Ha a szeme „rakoncátlankodik" gondoljon arra, hogy valami fontos dolgot „nem lát meg", ha a füle: valamit „nem akar meghallani", pedig már sokan mondják. Ha az orra: valamibe „beleüti", pedig nem a dolga.
Meditációban törekedhet rá, hogy rátaláljon arra a „valamire". Kezdetben az a legjobb, ha gyakorlott ember segítségét kéri, de olykor a saját út a legjobb. Esetleg indítson el egy kellemes, nem túl karakteres zenét.


Erőteljes illatok hatnak rá ösztönzően, mint a rozmaring.


Tisztítsa meg a földet a növénymaradványoktól, mielőtt ásna, hogy átmelegedhessen és átjárhassa a levegő.


Szerdán, csütörtökön és pénteken lép át a Bikába a Hold

Ez a jegy hatással van a nyakra, mandulára, ízlelésre, torokra, a beszéd szerveire, tarkóra és a vállra.
A szájüreg és a torok szerveire, illetve ezek betegségeire régi népi, mondhatni ősi gyógymódok a különféle öblögetők, gargalizálások.
Alkalmas erre a zsályatea, a teafaolajos öblögetés is. Alkalmazható még a cserszömörce is, amelyet azonban semmilyen körülmények között sem szabad lenyelni.
Nagyon jó hatású a sós vizes és a szódabikarbónás gargalizálás is. Megfázás, nátha, influenza esetén, még az orrba is jó felszívni az utóbbit.
A lábon az ujjak „nyaka" (a 2-3. ujjpercek) a nyaki szervek zónáinak, ezt és az ujjközöket alaposan megmasszírozva hathatunk a betegségek ellen, az egészség visszaszerzése érdekében.
A váll fájása általában összefügg a feszültség le nem vezetésével, a gyógytorna, jóga, vagy más célzott mozgás hiányával. A gyakori mandula vagy torokfájás esetén tegye fel a kérdést magának: „mi az, ami fojtogatja?"


A bársonyos jázmin illata hat rá jótékonyan.


Készítse elő a földet a gyökérzöldségeknek és vethet is már petrezselymet, sárgarépát.Szombaton és vasárnap az Ikrekben pihen a Hold

Amely a tüdőt, légcsövet, hörgőket, karokat, kezeket, valamint a mirigyeket befolyásolja.
A mandulákon kívül a nyakunk kapuját védik még a torki nyirokmirigyek, amennyiben valaki betolakodik a szervezetünkbe, megkeményednek és kitapinthatóak. Égessen el ezeken egy-egy méhviaszos testgyertyát, jó a teafaolajos és az eukaliptuszos is. Feltétlenül fontos az immunrendszerének a méregtelenítése, erősítése például böjtökkel.
Ellenőrizze rendszeresen az emlő- és a hónaljmirigyeket is, bármelyik nemhez tartozik is - mondjuk tisztálkodás közben. A legnagyobb mirigyállomány a bélfodor nyirokcsomói, ezekre remekül hathat a rendszeres hasizomgyakorlatokkal, a vastagbél méregtelenítésével és tisztításával.
Erősítheti az immunrendszerét az Echinaceával (Bíbor kasvirág), valamint a Lestyán fűszernövénnyel (népies neve: Vegeta), kellemes ízt ad minden levesnek, szaftos húsételeknek, kásáknak, köreteknek egyaránt. Az erkélyen, balkonládában is nevelhetjük. Továbbá fogyasszon minden nap egy-két alkalommal valami nyers zöldséget (sárgarépa, zeller, paprika, paradicsom, uborka...) vagy gyümölcsöt.


Minél tisztább az illat, annál inkább illik hozzá, ilyen lehet a nyugtató citromfű.
Szellőztessen, hagyja, hogy életének minden színterét átjárja az élet legalapvetőbb energiája. Szellőztesse meg a tüdejét is.


Vessen olyan magokat, amelyeket a virágáért termeszt. Ültesse át a senyvedő szobanövényeit.