Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A fogamzásgátló előhozza a féltékenységet

2010. 10. 25 14:30 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: fogamzásgátló, féltékenység, ösztrogén

A fogamzásgátló tablettákban található hormonok lehetnek a felelősek azért, hogy egyes nők betegesen elkezdenek aggódni partnerük hűsége miatt és egyre inkább eluralkodik rajtuk a birtoklási vágy ösztöne - állítják egy skóciai egyetem szakemberei.

Azok a nők, akik magasabb ösztrogén tartalmú fogamzásgátlót szednek, nagyobb valószínűséggel válnak olyan féltékennyé a párjukra, hogy ezzel akár a kapcsolatukat is veszélybe sodorják - figyelmeztetnek a szakemberek. Ma nagyjából a 16 és 49 éves kor közötti nők egynegyede használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, több mint százmillióan világszerte.

A skóciai Stirling Egyetem munkatársaként dolgozó Craig Roberts összesen 275 nőt kérdezett meg arról, hogy a különböző szituációkban mennyire bíznak meg a partnereikben. A válaszokat azután összevetette a megkérdezettek által használt fogamzásgátló tablettákkal.

Az eredmények szerint a magas ösztrogén tartalmú piruláknak van a legextrémebb hatásuk a féltékenységi-szintet tekintve, míg a főként progeszteronnal töltött tablettáknak kevesebb érzelem-befolyásoló hatásuk van - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

"Úgy tűnik, hogy a nők, de még talán a gyógyszergyártók sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen lehetséges pszichológiai mellékhatásai lehetnek a tabletták szedésének, és még inkább a márkatípus megválasztásának" - írta a szakember a Personality and Individual Differences című folyóiratban.