Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szoláris keratózis

Nyomtatás
név Szoláris keratózis
latin név Solaris keratosis
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület
szolaris_kreatozis_fokep_jpg_2010012815040185454

leírás

Betegség leírása

A szoláris keratózis (szoláris = napsugárzás okozta) egy rákmegelőző (ún. prekancerózus) állapot, melyből hónapok-évek alatt laphámrák (a bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat) alakulhat ki. Az elváltozás kiváltó oka a bőrt az élet folyamán ért hosszan tartó napsugárzás.

Ez az elváltozás, mint neve is mutatja, leggyakrabban a napfénynek kitett helyeken (arc, fejtető, kézhát) jelenik meg.

A jellegzetes bőrtünet egy érdes tapintatú, halványpiros, finoman hámló v. pörkkel fedett a bőrből alig kiemelkedő plakk.
Általában idősebb korban jelentkezik. Ez az elváltozás tehát egy ún. rákmegelőző állapot, melynek talaján évek folyamán laphámrák fejlődhet ki.
Kialakulásának első lépése a sejtek örökítő anyagának, a DNS-nek a károsodása, elsősorban a napfény, az UV sugárzás által. Ezt egy ideig a szervezet javító mechanizmusai helyre tudják állítani. Ha ezek kimerülnek, a DNS maradandó károsodást szenved, melynek következménye a sejtek zavart osztódása és emiatt a fent leírt szoláris keratózisok kialakulása.
Ha a sejtek DNS-e tovább károsodik, és a sejtek osztódása teljesen kilép a szervezet kontrollja alól, a sejtek korlátlanul burjánzanak és kialakul a laphámrák.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek