Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szívritmuszavar

Nyomtatás
név Szívritmuszavar
latin név Aritmia
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Háziorvostan, Belgyógyászat, Kardiológia
szivritmuszavar_jpg_2011062414274822766

leírás

Betegség tünetei

Szabálytalan szívverés, szédülés, eszméletvesztés.


Betegség leírása


A szív úgy pumpál, olyan ritmusban és sebességgel, ahogy azt a saját ingerképző helye diktálja. A szívben egy sinus csomó nevű rész egyenlő időközönként parancsot ad arra, hogy a szív pumpáljon. Az ingerképző és ingervezető rendszer olyan, mint egy áramforrás, ami vezetékeken keresztül működteti a motort. Az inger ingervezető rostokon fut a szív munkaizomzatához és ott összehúzódásra készteti azt. Optimális esetben ugyanakkora időközönként keltődik az inger, ettől ritmusos a szívműködés (sinus ritmus).

Nyugalomban átlagosan 60-70 ütés mérhető percenként. Számos tényező befolyásolja a szívműködés frekvenciáját, így például a vegetatív idegrendszer is. Az edzett szervezetnek, például sportolóknak lassabb a pulzusuk (50/perc körüli). Kevésbé edzetteknek szaporább. Az teljesen természetes, hogy a szervezet nagyobb igénybevételekor, nagyobb szükség van oxigénben dús friss vérre, ezért emelkedik a pulzus. Futáskor, sietéskor ezért szaporább a pulzus. Nyugalomban 50 és 100 között normális a szívfrekvencia. Ez átlagot jelent és nem azt, hogy néhány ütés eltérés ettől feltétlenül kóros lenne, pláne akkor, ha közben semmilyen tünet nincs. Az ettől lassabb szívverést bradycardiának, a gyorsabbat tachycardiának nevezzük.

Amikor nem egyenlő időközönként ver a szív, akkor beszélünk aritmiáról, azaz szívritmuszavarról. Ez egy tág fogalom, nagyon sokféle betegség tartozik ide. Ezek jelentősen eltérnek egymástól abban, hogy hogyan keletkeznek, az ingerképző és ingervezető rendszer mely alkotóelemének hibájából erednek. A veszélyesség szempontjából is nagy különbségek vannak. Ismertek olyan ritmuszavarok, amik teljesen ártalmatlanok és inkább kellemetlenek, de egészen súlyos életveszélyes ritmuszavarok is vannak. Természetesen a kezelésük is eltér egymástól.

A ritmuszavarokat osztályozhatjuk aszerint is, hogy a szív melyik részében keletkeznek. (pitvari, kamrai stb.) Jó tudni, hogy az automata vérnyomásmérők által jelzett pulzus nem megbízható. A csuklóra helyezett ujjal lehet pontosan megmérni a pulzust.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Fehér Dezső Kórházi főorvos Fehér Dezső Székesfehérvár