Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szívkoszorúér betegség

Nyomtatás
név Szívkoszorúér betegség
latin név Coronaria angiopathia
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Kardiológia, Belgyógyászat
200909211429445282

leírás

2. ábra Szívkoszorúér szűkületA szívkoszorúerek a szív izomzatát látják el vérrel. A koszorúerekben kialakuló érelmeszesedés, érszűkület következtében a szív izomzata nem kap megfelelő mennyiségű vért. A szívkoszorúér szűkület következtében eltérő súlyosságú, lefolyású és következményű kórképek alakulnak ki.
A szívkoszorúér betegség több megjelenési formát magában foglaló kórkép. Az egyes kórképek ellátási igénye szempontjából lényeges különbségek vannak. A stabil angina pectoris esetén mindig ugyanolyan körülmény (ugyan akkora fizikai munka) váltja ki a panaszokat és ugyanarra a beavatkozásra szűnnek. A szűkület olyan mértékű, hogy a nyugalomban szükséges vért képes átereszteni, de a megnövekvő igények esetén már a szükségeshez képest kicsi az ér átmérője. A beteg már kitapasztalja, hogy hány métert tud gyalogolni anélkül, hogy panaszai jelentkeznének.
Az infarktus és az akut koronária szindróma esetében a tünetek ezzel szemben a szokásostól egyre kisebb terhelésre vagy akár nyugalomban is jelentkeznek. A stabil angina pectoris hátterében egy fix szűkület áll és csak akkor „ad hangot" amikor a nyugalmi helyzethez képest nagyobb munkát kell kifejtenie a szívizomnak és ezért több oxigénre van szüksége. Az infarktus során pedig egy plakk (ami nem feltétlenül okoz nagy szűkületet) megrepedése és a repedés helyén kialakult vérrög zárja el részlegesen vagy teljesen a vér útját.

Betegség tünetei

Mellkasi szorító, nyomó fájdalom, terhelésre jelentkező fulladásérzés.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Wellner István Kórházi főorvos Wellner István Mosonmagyaróvár