Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szívelégtelenség

Nyomtatás
név Szívelégtelenség
latin név Insufficientia cordis
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Háziorvostan, Belgyógyászat, Kardiológia
szivelegtelenseg_jpg_2011062414255930205

leírás

Betegség tünetei

Légszomj (terhelésre vagy nyugalomban), fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, alszárduzzanat (ödéma), telt nyaki vénák, szapora szívműködés, gyakori éjjeli vizelés


Betegség leírása

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen oxigénben dús vér az érrendszeren keresztül jut el a sejtekhez. A keringést egy pumpa, a szív működteti, ami hasonló egy olyan szivattyúhoz, amelyet villanymotor hajt. A szív billentyűi, mint a szelepek úgy működnek. Amennyiben ennek a „pumpának" a teljesítménye csökken, akkor beszélünk szívelégtelenségről. Ennek több stádiuma, súlyossági fokozata létezik. Kezdetben a szív saját maga próbálja kompenzálni a csökkent pumpafunkciót. Jelentős tünetek ilyenkor még nem mutatkoznak. Amikor azonban nem képes tovább kompenzálni (dekompenzálódik), akkor megjelennek a panaszok és a tünetek. A rossz pumpafunkció miatt a szervek vérellátása elégtelen lesz, az érpályából folyadék lép ki (vizenyő, ödéma) a szövetek közé és a testüregekbe (hasvíz: ascites, mellkasi folyadék: hydrothorax) egyes szervek (pl.:máj, vese) pangását, duzzanatát okozva ezzel.
A szív pumpafunkciójának elégtelensége számos okból kialakulhat: ezeket mechanikus, toxikus (mérgezési), genetikai okra oszthatjuk. Az egyik leggyakoribb ok a szívkoszorúér betegség, amely miatt a szívizom oxigénhiányossá válik, ezért nem tud kellő erővel pumpálni, vagy infarktus után, amikor csökken a szívizom munkára, pumpálásra képes tömege. Napjainkban a szívinfarktus egyre korszerűbb ellátása miatt szerencsére sokan élik túl a szívinfarktus kezdeti szakaszát, viszont csökkent funkciójú szívvel élnek tovább. Ennek köszönhetően egyre növekszik azok száma, akik a szívelégtelenség valamilyen súlyossági fokozatával élnek együtt. Az életkor növekedésével a szívelégtelenség előfordulása is egyre gyakoribb lesz. A billentyűk különböző eredetű betegsége, hibája is állhat a háttérben, továbbá a szívizom elsődleges (primer) megbetegedése is (szívizombetegség, azaz cardiomyopathia, melyből többféle típus ismert), ami sok esetben genetikai halmozódást mutat. Beidegzési hiba folytán tartósan kialakult szapora szívverés (tachycardia), a mértéktelen alkoholfogyasztás és nagy számban a magas vérnyomás is a szívelégtelenség okai közt tartható számon. Bizonyos vírusfertőzés is okozhatja a szív izmának gyengülését.

Kialakulását, időbeli lefolyását tekintve megkülönböztetünk heveny (akut) és idült (krónikus) szívelégtelenséget.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek