Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szívinfarktus

Nyomtatás
név Szívinfarktus
latin név Infarctus myocardii
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Belgyógyászat, Kardiológia
200909172005027349

leírás

Betegség leírása

A leggyakoribb halálozási okok közé tartozik. Magyarországon évente több, mint 10.000 esetet regisztrálnak. Megjelenési formáját tekintve lehet ST elevációs vagy nem ST elevációs, mely azt fejezi ki, hogy jár-e speciális EKG eltéréssel.
Szívinfarktus alkalmával a szívkoszorúérben levő (leginkább lágy) plakkok megrepednek és a szervezet által erre adott válaszreakció során thrombus (vérrög) képződik az érben. A vérrög elzárja az eret, ezért nem tud oxigénben dús vért szállítani a szív izomzatához. Oxigénhiány alakul ki. Az infarktus kiterjedése attól függ, milyen nagy ellátási területű érszakaszon következett be az elzáródás. Úgy lehet elképzelni, hogy ha egy fát a törzsénél vágnak ki, akkor az egész fa elhal, ha azonban csak egy kisebb ágat metszenek le, akkor csak egy kis lombrészlet szárad el. Az angina és infarktus közötti különbség a kimenetelben van.
Míg az angina pectoris döntően átmeneti jellegű és a szívizom csak ideiglenesen nem kap elegendő vért, addig az infarktus során olyan hosszú ideg oxigénhiányos a szívizom, hogy az izom egy része elhal, később hegesedik.
A sérült izomból nekroenzimek szabadulnak fel (troponin, kreatinin foszfokináz), ezek szintje a vérben mérhető. A hegesedett terület elvékonyodik, zsákszerűen kitágul (aneurysma). Az ilyen aneurysmákban vérrög alakulhat ki.

Betegség tünetei

A betegség tünetei lényegében megegyeznek az angina pectorisnál leírt tünetekkel.
Mellkasi szorító, nyomó jellegű fájdalom, mely a szegycsont mögé lokalizálódik.
A fájdalom az állba, bal karba, hátba sugározhat és fulladásérzéssel, fokozott izzadással, hányingerrel járhat.
Lehet az infarktus enyhe fokú, diszkrét tünetekkel és lehet súlyos, azonnali eszméletvesztéssel járó is.
A cukorbetegek általában enyhébbnek érzik, sőt néha egyáltalán nem is érzik, mert a cukorbetegség szövődményeként (neuropathia) az érző beidegzés romlik.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek