Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szifiliszes gyerekek: minden évben felbukkan a betegség

2010. 03. 24 13:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szifilisz, fiatalkorú, nem betegség, szexuális kapcsolat, szülő, felelősség

Kiskorúak szifiliszes megbetegedése éves gyakorisággal előfordul a keleti országrészben - mondta Remenyik Éva orvosprofesszor kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóértesülések szerint a betegséget legutóbb Hajdúhadházon diagnosztizálták egy 14 éves lánynál, aki már megfertőzte legalább egy iskolatársát.

A Hajdú-bihari Napló értesülései szerint a lányt és egy osztálytársát az iskolai vécében kapták szexen, egy tanár nyitott rájuk. A lánynak több iskolatársával is volt nemi kapcsolata, s legalább egy fiúnak továbbadta a szifiliszt.

A konkrét esetet nem erősítette meg az MTI érdeklődésére Bálint Ágnes, a debreceni bőr- és nemibeteg gondozó intézet főorvosa, igaz nem is cáfolta.

Remenyik Éva professzor tájékoztatása szerint Magyarországon évente négyszáz körül van az újonnan felfedezett szifiliszes fertőzöttek száma, a keleti országrészben évente előfordul, hogy kiskorúak betegednek meg a mindenekelőtt szexuális érintkezéssel terjedő betegségben.

A szifilisz gyógyítható, ebben nagy szerep hárul a 123 hazai bőr- és nemibeteg gondozó intézetre - tette hozzá a debreceni bőrklinika igazgatója, megjegyezve, hogy a terület financiális gondokkal küzd, s bár van, de kevés a speciális felkészültségű szakgondozó.

Bálint Ágnes főorvos hozzáfűzte: gondot okoz, hogy a szexuális élet kezdete előbbre tolódott, egyre fiatalabb korban kezdődik, amihez negatívan járul hozzá a médiából is áradó minta: a szexuális szabadosság, a gyakran váltott partnerek, a "gruppen-forma".

Mindehhez pedig nem kapcsolódik megfelelő felvilágosító, megelőző munka, oktatás - hívta fel a figyelmet a főorvos.

Az MTI információi szerint egy hónappal ezelőtti hajdúhadházi esetről van szó, akkor diagnosztizálták a betegséget a lánynál, akinek azóta orvosi papírja van arról, hogy nem fertőz.

Tóth Valéria, a helyi önkormányzat oktatási referense kedden az MTI-nek elmondta: az ügy kapcsán a szülők beadvánnyal fordultak hozzájuk felvilágosításért a betegségről. Ezt a védőnők és orvosok megtették mind a diákokat, mind a szülőket illetően. Az iskola több helyiségét fertőtlenítették, felvilágosítva mindenkit, hogy a betegség érintéssel, vécéhasználattal nem terjed, de felhívták a figyelmet a szülői felelősségre is.

Az oktatási referensnek fegyelmi eljárásról nincs tudomása, mint ahogy arról sem, hogy a sajtóban megjelentek többször, vagy esetlegesen előfordultak-e a helyi kéttannyelvű általános iskolában.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Vass Judit Kórházi szakorvos Vass Judit Nyíregyháza