Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az intimitás kerülését alacsony hormonválasz okozhatja

2012. 02. 20 15:00 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: intimitás, párkapcsolat, hormonválasz, romantikus kapcsolat
Az intimitás kerülését alacsony hormonválasz okozhatja

A Michigani Egyetem kutatói kimutatták, hogy a közeli kapcsolatot és intimitást kerülő nők alacsonyabb hormonválaszt adnak az érzelmileg intim ingerekre. A tanulmány vezető szerzője, Robin Edelstein, az egyetem pszichológusa elmondta, hogy az elkerülés hatásait férfiak és olyan nők esetében nem figyelték meg, akik semleges vagy pozitív szituációknak vannak kitéve. A kutatók az ösztradiol nevű szteroidhormon változásait vizsgálták, amely a kötődéssel és a gondoskodással áll összefüggésben. A hormon fontos szerepet játszik a szülő-gyermek kapcsolatban és a felnőttek közötti romantikus kapcsolatokban is.

Edelstein arról számolt be, az eredmények arra utalnak, hogy egyes emberekben az érzelmileg intim ingerek szemlélése megnöveli az ösztradiol szintjét, ez azonban nem igaz az olyan nők esetében, akik érzelmileg távolságtartóbbak.

A Hormones and Behavior februári számában megjelent kutatás során 229 tizennyolc és harminchét év közötti egyetemi hallgató adatait vizsgálták. A résztvevők beszámoltak élményeikről az intim kapcsolatok terén (az intimitás kerülését is beleértve). Az alanyoktól nyálmintát vettek három véletlenszerűen kiválasztott video bejátszás után. Az első egy érzelmileg intim apa-lánya kapcsolatot, a második egy pozitív eseményt (táncoló gyermekek), a harmadik egy semleges témát (tengeri állatvilág) mutatott be. A kutatók azt mérték, vajon az intimitás képei megnövelik-e az ösztradiol szintjét a résztvevőkben.

Az egyedülálló résztvevőkben az intim bejátszások hatására megemelkedett a hormon szintje, a kapcsolatban lévő alanyok esetében azonban nem ez volt a helyzet. Nem mutatták a hatás eltérését a résztvevők között a pozitív és a semleges klipek megtekintése után. Az viszont nem egyértelmű, miért nem mutatják az érzelmileg távolságtartó férfiak ugyanazt az ösztradiol választ, mint az érzelmileg távolságtartó nők. Az intimitás kerülése nem tért el jelentősen a nemek között, de a férfiakban már az elején valamivel alacsonyabb volt az ösztradiol szintje. Edelstein úgy véli, elképzelhető, hogy az intimitás kerülése befolyásolná a férfiak ösztradiol válaszát egy más típusú érzelmileg intim videofilmre.