Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szerelmi bajainkról másként

Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szerelmi baj, problémák, kapcsolat, szerelem, terméketlenség, családtervezés, gyermek, meddőség
Szerelmi bajainkról másként

A boldogtalanság öregít - fordíthatjuk le magunknak Ko Dze szavait, aki szerint a
„Szerelem és élelem egyaránt nélkülözhetetlen
Testi-lelki egészségünkhöz s megmaradásunkhoz".

Talán soha nem volt még ennyire igaz a fenti gondolat, mint most, amikor egyes statisztikák szerint a civilizált világban minden negyedik pár meddő.


Akik a kínai filozófiáról, a Taoról valaha olvastak, azoknak nem ismeretlen fogalom a jin és a jang, hogy EGYségük, egymás kiegészítése a létezés alapja, vagyis a harmónia, amelynek során a jin például a női jelleg (továbbá Hold, lent, belső, nedves, sötét, víz, stb.), míg a jang a férfi (továbbá Nap, fent, külső, száraz, világos, tűz, stb.).

Tehát a kettő egymást kiegészíti, EGÉSZ-szé teszi, éppen ezért a tantrikus szerelemben a nőnek jut az a fontos szerep, hogy a férfit minél jobban szeretővé tegye a csak kettejükből megalkotható tökéletes egység megteremtéséért, vagyis a boldogságért. És ez persze fordítva is igaz.

Huang Ti császár egyszer fáradtságra, szomorúságra, nyugtalanságra panaszkodva fordult egyik tanácsadónőjéhez Szu Nü Csenghez, aki a következőt válaszolta:

„A férfi minden gyengesége annak tulajdonítható, hogy rosszul szeret. A női szervezet erősebb, mint a férfié, erősebb a szeretkezésben is, miként a víz erősebb a tűznél. Azok, akik ismerik a szeretkezés tao-ját, olyanok, mint a jó szakácsok, akik tudják, miként kell elegyíteni az öt fűszert a finom étel elkészítéséhez. Azok, akik ismerik a szeretkezés tao-ját, összhangba tudják hozni a jin-t és a jang-ot, képesek lesznek az öt örömet mennyei gyönyörben egyesíteni; azok, akik nem ismerik a szeretkezés tao-ját, időnap előtt fognak meghalni, anélkül, hogy egyszer is igazán élvezhették volna a szeretkezés gyönyörét. Nem ez az, amivel Fenségednek foglalkozni kéne?"*


Korunk pénzt, sikert, hatalmat hajszoló férfijai és női is feltehetnék maguknak Szu Nü kérdését.


(*Temesi Ferenc fordítása)