Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

John Lennon és a szerelem

Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: John Lennon, Yoko Ono, Beatles, szerelem, zene
John Lennon és a szerelem

John Lennon október 9-én volt 70 éves. Nehéz róla múlt időben, vagy feltételes módban írni, hiszen 30 évvel meggyilkolása után itt hagyott életműve élőbb, mint valaha. Az évforduló kapcsán a megemlékezések sorában számos oldalról közelítették meg a Beatles alapítójának személyiségét és ebből nem hiányozhatott szerelmi élete sem.

The Beatles: Strawberry Fields ForeverAz egyik legjelentősebb Beatles-szakértő, a brit Ian MacDonald szerint a gombafejűek legendás szerzőpárosából Paul McCartney komponálási módszere „vertikális", melódiákra épülő volt, míg Lennoné „horizontális", harmónia-kereső. Ez alighanem az egyik legfontosabb kulcs Lennonhoz: egész életében a belső harmóniát kereste és valójában csak élete utolsó éveiben találta meg egyértelműen. Apa nélkül nőtt fel, anyját már annak korai halála előtt elveszítette, érthető hát, hogy nőideálja és az anyakeresés összeforrt nála. Első felesége, Cynthia Powell egykori középiskolai társa volt, akivel akkoriban még gyűlölték egymást - nem is lehetett igazán tartós a kapcsolatuk. A világsztár-státusszal együtt járt a szédült rajongók özöne, akikből jócskán jutott az ő ágyába is, de az ilyen mámorok után keserves a kijózanodás. John belső zűrzavarát csak fokozhatta, hogy a Beatles nyíltan homoszexuális menedzsere, Brian Epstein túlságosan is vonzódott hozzá, egyes feltételezések szerint ez is közrejátszott öngyilkosságában, amelyet Epstein a Beatles-nek a színpadtól való visszavonulása után egy évvel követett el.


Lennon 26. születésnapján találkozott egy londoni galériában Yoko Onóval, a nála 7 évvel idősebb japán avantgárd művésszel, és ez alapjaiban változtatta meg az életét. John Lennon: The Wedding AlbumMegtalálta az Anyát, a Nőt, a Szeretőt, a Társat - talán túlságosan is. Az biztos, hogy legjobb darabjait már a Beatles-szel is 1966. októbere után írta (Csak néhány remekmű: Strawberry Fields Forever, Lucy In The Sky With Diamonds, A Day In The Life, I Am The Walrus, Cry Baby Cry, Accross The Universe...), és a zenekar feloszlása után ért pályája csúcsára, mindenekelőtt az Imagine (1971) című albumával. Ugyanakkor Yoko olyan testi-lelki függőséggé vált számára, amelyet sokszor képtelen volt feldolgozni. Ez vezetett oda 1973 nyarán, hogy az asszony elküldte magától Johnt, „rábízva" őt produkciós asszisztensükre, a kínai származású May Pangra. Lennon 18 hónapig az élet legmélyebb mocskába merült bele, más rock-sztárok társaságában (ezt nevezte később egy régi Billy Wilder-film nyomán „Eltékozolt hétvégének" (Lost Weekend), de a lecke használt, és 1975 februárjától immár John haláláig együtt maradtak, közös gyermekük született - Lennon 35. születésnapján, találkozásuk 9. évfordulóján - és a muzsikus, végleg feladva sztárlétét, megtanulta a családi élet igazi örömeit.

John és Yoko szerelme egyszerre volt érzéki, spirituális, művészi ihletésű és militáns. John Lennon: ImagineAnnak idején nagy felzúdulást keltett, hogy első közös lemezük, a Two Virgins borítóján mindketten egész alakos, szemből készült meztelen fotón szerepelnek, míg a második, a The Wedding Album, amely az 1969. január 20-án Gibraltárban tartott esküvőjük után született, gyakorlatilag egy nászéjszaka hangfelvétele. Szenvedélyüket demonstrálta a még a Beatles-szel készült I Want You című darab, annak végtelenül örvénylő záróakkordjaival, ugyanakkor az univerzális együttlétről szólt az 1971-es Oh, My Love. Közéleti fellépéseikkel, „ágytüntetéseikkel" és számos performance-ukkal a gyakorlatban is megvalósították a „szeretkezz, ne háborúzz" elvét, és harcos dalok egész sorát készítették közösen a Give Peace A Chance-től a Woman Is The Nigger of The Worldig.

Ezt a kétszemélyes totalitás-egységet oltotta ki 1980. december 8-án hat pisztolylövés.