Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A tinikori szakítás nem a konfliktuskezeléstől függ

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tini, szerelem, szakítás
A tinikori szakítás nem a konfliktuskezeléstől függ

A konfliktusokat megfelelően kezelni képes felnőttek általában boldogabbak a szerelmi kapcsolataikban, de ez az összefüggés szinte egyáltalán nem jellemző a tinédzserkori szerelmi kapcsolatokra - olvasható egy, a PLOS ONE című tudományos szaklapban megjelent kutatásban.

Thao Ho (Radboud Egyetem Viselkedéstudományi Tanszék, Nijmegen, Hollandia) és kollégái 14-16 éves, szerelmi kapcsolatban élő fiatalok problémakezelési módszereit vizsgálták meg olyan konfliktusok esetében, mint a megcsalás, a szülői szigor és a féltékenység. A fiatalok kapcsolatainak statisztikai elemzéséből kiderült, hogy a szakítás valószínűsége tinédzserek esetében tökéletesen független attól, hogy a kapcsolatban lévők milyen jól kezelik az egyes konfliktusokat. Vagyis fiatalkorban egyáltalán nem volt szükségszerű, hogy a jobb problémakezelés hosszabb szerelmi kapcsolatot eredményez.


Ezek a megfigyelések éles ellentétben állnak a felnőttek és nagykamaszok esetében megfigyelt kapcsolati jellemzőkkel. A kutatók szerint ez főként annak köszönhető, hogy a kiskamaszok inkább a közös szabadidős tevékenységekre és a barátaik véleményére alapozzák szerelmi kapcsolataikat, nem pedig a hosszú távú elkötelezettségre. "Egyértelműen látszik, hogy a konfliktuskezelés és a problémamegoldás a késő kamaszkor és a fiatal felnőttkor kezdetén nyer csak jelentőséget, a kiskamaszok szerelmi kapcsolataiban még nem játszik nagy szerepet" - írják a kutatók.