Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szépség bármi áron?

Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szépség, műtét, kozmetika, divat, trend
Szépség bármi áron?

A „szép nő", a „női szépség" ma már kultuszjelenségként értelmezhető. A női szépségideál minden kommunikációs csatornán árad felénk, nem tudjuk kizárni. Ezek a képek megmutatják, hogy milyen a szép nő. De miként hat a nők életére a szépségkultusz?

A szépség kultusza elől nincs menekvés, mert az élet minden elképzelhető szintjét áthatja: a munkát, a kultúrát, a szexualitást. Női magazinok, divatipar, topmodellek, kozmetikai ipar, kozmetikai sebészet, ők diktálják a trendet, ők formálják a közízlést. Sajnos egyre több fiatal gondolja úgy, hogy meg akarja változatni saját testét, és ennek egyetlen módja a műtéti beavatkozás. A kereslet befolyásolja a kínálatot is: az utóbbi évtizedben Angliában is növekvő számban jelentek meg a piacon orvosi diplomával rendelkező és anélkül praktizáló "szakemberek", és a fellendülés nem kevés áldozatot is követelt: a nagyobb mell, a feszesebb has, a vonzóbb bőr ígérete sokakat elvakított és a beavatkozások után annál nagyobb csalódás érte őket. Évente becslések szerint mintegy 100 ezer kozmetikai műtétet hajtanak végre az országban, sokat olyan orvosok, akik nem tanultak kozmetikai sebészetet. Emellett nem sebészi beavatkozások százezreit végzik el, köztük Botox-kezeléseket és lézeres hámlasztást, gyakran orvosi végzettséggel nem rendelkező személyek. A Clinical Risk című folyóiratban megjelent egy írás a brit kozmetikai sebészet helyzetéről. A kozmetikai sebészeket tömörítő szervezet vezetőjének nyilatkozata szerint a pénzért zajló futóversenyben feledésbe merül, hogy az orvos első kötelessége, páciensének védelme. Egy beavatkozás elvégzésének motivációja soha nem lehet a pénz - ha nem vagyunk képesek az önszabályozásra, akkor előbb-utóbb ránk fogják erőltetni a szabályokat, figyelmeztette kollégáit.


Nemcsak egyre fiatalabbak a páciensek, hanem egyre extrémebb beavatkozásokat kérnek a nők annak reményében, hogy műtét után jobban, szebbnek érezzék majd magukat. Az esztétikai sebészetben ez már globális tendenciának számít. A legelképesztőbb operációkat és változtatásokat talán az orosz nők kérik, akik néha nem riadnak vissza akár alsó combcsontjuk eltöretésétől sem, hogy aztán fájdalmas procedúrákkal meghosszabbítsák lábukat. Divatba jött a vaginaszépítés is - a szeméremajkakba injekciózott zsír-implantátumok. Az Amerikai Society of Plastic Surgery szerint a vaginális sebészet a leggyorsabban növekvő szegmens: a fiatal nőkre ráadásul nagyon hat a pornó, mint követendő példa, és olyan vaginát akarnak, mint az állítólagos sztároké. Az osztrákok inkább a már-már klasszikusnak számító ráncfelvarrást és mellnagyobbítást preferálják - méghozzá nem kevesen, hiszen nyolc százalékuk valóban élt is a műtét adta lehetőséggel. A Gallup felmérése szerint az osztrák nők negyede elképzelhetőnek tart egy szépészeti beavatkozást. Intő jel azonban, hogy csupán az operáción átesettek tíz százalékának tetszik az eredmény. Lehet, hogy nem is a műtét az igazi megoldás abban, hogy elégedettek legyünk külsőnkkel?