Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fogorvosok is használják a botoxot

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: fogorvos, botox, arcideg

Az Egyesült Államok legtöbb tagállamában a fogorvosok terápiás célból alkalmazhatják a Botoxot olyan állapotokban, mint az arcideg-fájdalom, a fogálléásbeli rendellenességek, vagy az állkapocsízület hibái. 35 államban pedig a kozmetikai célból való használatot is engedélyezik. A BellaNovus Development (Miami, Egyesült Államok) munkatársai egy olyan eszközt fejlesztettek, melynek segítségével fájdalommentesen lehet felvinni az anyagot.

Az amerikai fogorvosok 16-20 százaléka alkalmaz rendszeresen Botox-kezelést, ez a fogászati praxisban ez a terület mutatja legdinamikusabb fejlődést. A Dr. Marc Salzman fejlesztette új eszköznél a tűhöz egy porító szerkezet csatlakozik, mely a szúrást megelőzően egy helyi fagyasztó hatású anyagot juttat az injekció helyére, így csillapítva a fájdalmat. A kutatók régóta kísérleteznek fájdalomcsökkentő hatású anyaggal, a jelöltek között szerepeltek krém-előkezelések, illetve jég is, melyeket kozmetikai injekcióknál, vagy hajátültetés során használtak.

Az Ouchless Needle-nek elnevezett szerkezet egy porított anyagot kibocsájtó sprayt fejlesztett a célra, melynek hatóanyagának alkalmazását az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) is jóváhagyta. A módszer csökkenti a tű bőrbe hatolásának érzékelését, így mérsékelve a kezeléssel járó kellemetlenségeket. Mivel az eszköz a tűhöz van kapcsolva, így az orvos akár egy kézzel is képes használni. A fejlesztők azt várják, hogy a módszer mérsékelni fogja a betegek tűtől való félelmét.

Emellett az alkalmazás csökkenti a beavatkozás negatív következményeit, az injekciót követő lokális bénulást, a terület dagadását, a horzsolást, és nincs jelen a hideg levegő okozta kellemetlenség sem.

Az eszközt - melynek három különböző formátuma létezik - az Egyesült Államokban 2011 júliusától forgalmazzák.