Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fiatalon tartja a bőrt a napkrém

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: napkrém, bőr, fiatalság

Ausztrál kutatók szerint a napkrémek rendszeres, napi használatával lassítható a középkorú nők és férfiak bőrének öregedése.

Amint arról a tanulmány elkészítésében résztvevő Adele Green, a Royal Brisbane Kórház Queensland Orvoskutatói Központjának munkatársa beszámolt, most először sikerült tudományosan is alátámasztani mindazt, amiről már korábban is sokat lehetett olvasni, nevezetesen, hogy a bőrrák elleni védelemnek nagyon fontos része a napkrémek használata, ami ráadásul még azzal a plusz előnnyel is jár, hogy fiatalon tartja a bőrünket.


Green és munkatársai egy 1992 és 1996 között az ausztráliai Nambour-ban elvégzett, a bőrrák megelőzésével kapcsolatos vizsgálat adatait nézték át, és elsősorban arra a 903, többségében világos bőrű férfira és nőre összpontosították figyelmüket, akik 55 év alattiak voltak. Az alanyoknak nagyjából a fele idejük nagy részében a szabad ég alatt dolgozott, és tízből négyen rendszeresen dohányoztak. A szakemberek két csoportra osztották a vizsgálatban résztvevőket, egyik részük naponta kente magát 15 faktoros naptejjel, és fürdés, valamint erős izzadás után megismételte az alkalmazást, másik részüknek pedig azt mondták, hogy használják a naptejet belátásuk szerint. Mindkét csoportot további két alcsoportra osztották, melyek közül az egyik tagjai naponta 30 milligramm béta-karotint kaptak, a többiek pedig placebót. A szakemberek ezután egy úgynevezett mikrotopográfiás módszerrel elemezték valamennyi résztvevő bal kezén a bőrt, és az azon bekövetkező változásokat.


Az eredmények azt mutatták, hogy a béta-karotin semmilyen hatással nem volt a bőr állapotára, ellenben 4,5 év elteltével, kortól és nemtől függetlenül, azoknak a bőre, akik napi szinten használtak naptejet, sokkal kisebb mértékű öregedést mutatott.


Green hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményei a 15 faktoros naptejre vonatkoznak, melyet napi szinten alkalmaztak használói, alaposan kenték be vele bőrüket, és fürdés, erős izzadás után megismételték az alkalmazást. Mindez pedig - az árnyékos helyek keresése, és a megfelelő napvédő ruházat mellett - elengedhetetlen része a leégés és a bőrrák elleni védekezésnek.