Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az arc öregedése jelezheti a szívbetegséget

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: arc, öregedés, szívbetegség
Az arc öregedése jelezheti a szívbetegséget

A szemhéjon jelentkező zsírfelhalmozódás, illetve a ritkuló haj előre jelezheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket - áll egy friss tanulmányban. Dán kutatók eredményei alapján azok az emberek, akik az öregedés jelei közül legalább hármat mutattak - úgymint szemhéjon felhalmozódott zsírszövetet, emelkedő hajvonalat, kopaszságot vagy barázdált fülkagylót - 39 százalékkal nagyobb eséllyel lettek szívbetegek és 57 százalékkal valószínűbb volt náluk az infarktus esélye a követéses vizsgálat 35 éve során.

„A látszólagos és a valódi kor viszonya a szív- és érrendszeri betegségek kiváló mutatója' - mondta a kutatást vezető Dr. Anne Tybjaerg-Hansen. A Koppenhágai Egyetem biokémikus professzora az Amerikai Szív Társaság éves ülésén, Los Angelesben mutatta be az eredményeket.


A szakértő elmondása alapján sok orvossal előfordul, hogy nem tudatosan, de figyelembe veszi a páciensek kinézetét, amikor felmerül egy-egy diagnózis gyanúja. Ennek az a meglátás az oka, miszerint az idő előtti öregedés gyengébb egészségi állapotról tanúskodik. „De erre eddig még nem volt tudományos bizonyíték" - tette hozzá Dr. Tybjaerg-Hansen.


A dán kutatócsoport csaknem tizenegyezer olyan 40 éves, vagy annál idősebb egyént vizsgált meg, akik részt vettek a Koppenhágai Szív Felmérésben, amely az 1970-es évek végén kezdődött. Az orvosok az öregedés olyan nyilvánvaló jeleit vették figyelembe, mint a ráncosodás, az őszülés, a hajhullás, a kopaszodás, a fülkagyló barázdáltsága és a koleszterin-lerakódás a szemhéj környékén. A hosszú távú megfigyelés 35 éve során 3400-an lettek szívbetegek, s több mint 1700-an estek át infarktuson.


Az öregedés jeleinek megjelenése természetesen bizonyos keretek között normálisnak számít. „A kort és a nemet figyelembe véve megállapítottuk, hogy a ráncok mennyisége nem függ össze a szívbetegség kockázatával, de ugyanez az őszülésre is érvényes" - ismertette Tybjaerg-Hansen professzor. Ám ami az emelkedő hajvonalat, a fejtetőn jelentkező kopaszodást, a fülkagyló barázdáit és a szem körüli koleszterin-lerakódásokat illeti, már lényeges összefüggésről lehet beszélni. „Ha például egy 70 és 79 év közötti férfinál ezek közül három-négy látható, akkor 10 éven belül 40 százalék nála az isémiás szívbetegség esélye, ami lényegesen nagyobb a kevesebb öregedési jelet produkáló kortársaihoz képest" - magyarázta a kutatás vezetője.


„A jól látható jelek vizsgálata a bőrön könnyen a mindennapi rutin részévé válhat" - fogalmazott Dr. David Friedman New York-i specialista. „Én főleg az orr alatt jelentkező ráncokat és a felső szemhéj környékét szoktam megfigyelni, mert ezek magas koleszterinszintről árulkodhatnak. Ám senkinek sem szabad messzemenő következtetéseket levonnia a saját bőre vagy haja alapján, ez a mi dolgunk" - fűzte hozzá.


Dr. Kenneth Ong, a Brooklyni Kórházközpont kardiológus főorvosa ugyancsak egyetért azzal, hogy a dán kutatás által feltárt tények hozzájárulhatnak a szívbetegségek korai felismeréséhez. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az öregedés jelei csupán rávilágítanak a szívproblémákra, nem pedig azok okozói. „Az embereknek fontos megérteniük a különbséget az együttjárás és a kockázati tényező között. Az emelkedő hajvonallal nincs mit tenni, de a magas vérnyomás például kezelhető" - nyilatkozta Dr. Ong.