Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A-vitamin a szépség belső kozmetikusa

Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: a-vitamin, fehérje, tojás, retinol, bőr, tej, hal, tejtermék, sütőtök

Már az ókorban az egyiptomiak és a görögök is felismerték, hogy egyes táplálékoknak gyógyító hatásuk van a bőr különböző betegségeire, valamint szépségére, ám csak 1913-ban azonosították az ezért felelős A-vitamint. Kémiai szerkezetét először Paul Karrer írta le, aki ezért 1931-ben Nobel-díjat is kapott.

Két formája van:
• Retinol, amely a vegyület kémiai neve, állati eredetű,
• Karotinoid, előanyagként a növényi eredetű élelmiszerekben található meg.

A vitaminnak fontos szerepe van az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr, haj, körmök, nyálkahártyák megőrzésében. Szerepe van a szervezet immunválaszában is elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését. Szerelmi életünk sem lehet meg nélküle, mert hiányát megszenvedik a nyálkahártyáink, és a progeszteron, a spermiumfelelős férfi nemi hormon is csődöt mondhat, míg hölgyeknél libidóhiányt, terméketlenséget okozhat.

Az A-vitamin védi meg a testsejteket a szabadgyököktől és az elégéstől.
Felelős még a sejtek közötti kommunikációs csatornák kiépítésében, és ha a „telefon" nem működik, a sejtek hajlamosak a túlszaporodásra, túlburjánzásra, mely rákhoz vezethet.

Hiánya okozhat még szürkületi vakságot, fertőzésérzékenységet, lassú növekedést, a szem szaruhártyájának kiszáradását.

Természetes forrásai a belsőségek, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája.
Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, paraj, sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika (általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök, kivéve a paradicsom).

Az A-vitamin zsírban oldódó, ez a felszívódásához szükséges.