Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szépségszalonok veszélyei

forrás: Medirpess
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szépségszalon, veszély, hepatitis-c, MRSA-vírus, bőr, rák, HIV

A brit Egészségvédelmi Hivatal néhány hete tette közzé figyelmeztetését, miszerint a szigetországban egyre divatosabb halas lábfürdő - amely során kis halak rágják le az elhalt bőrt az ügyfél lábáról - hepatitist vagy HIV-vírust is terjeszthet. A nem megfelelő higiénia azonban a fodrásznál és a kozmetikusnál is okozhat kellemetlenségeket.

Még a legdrágább fodrászüzletekben is előfordul, hogy ugyanazt a hajkefét használják egész nap, így a hajmosás ellenére akár fejtetűt is szerezhetünk. Megoldást jelenthet, ha a saját fésűnket visszük magunkkal.

Ennél komolyabb következményei is lehetnek azonban a kényelmetlen hajmosótálcáknak: van, akinek csak a nyaka fájdul meg tőlük, más szédül, elzsibbad az arca, szélsőséges esetben pedig akár vérrög is keletkezhet az agyban - ezt nevezi a szakirodalom szépségszalon stroke szindrómának.

A kozmetikusnál sem árt résen lenni. Egy liverpooli ügyvédi iroda, a Bartletts Solicitors a gyantázás közben elszenvedett égési sérülésekre specializálódott, volt olyan ügyfelük, aki 4500 fontot (közel 1,6 millió forintot) nyert a szépségszalontól egy félresikerült lábgyanta miatt. A fazongyanta pedig akár MRSA-vírust is terjeszthet, főleg, ha többeknél is ugyanazt a masszát használják.

Sokan szeretik esztétikai okokból a körmük alsó részére nőtt bőrt levágatni, pedig ennek szerepe a baktériumoktól való védelem. Fokozhatja a gyulladás veszélyét, ha a manikűrös nem sterilizálja az eszközeit, ahogyan történt ez Paula Abdul popénekessel is. Ha pedig a pedikűrös nem tartja megfelelően tisztán a lábfürdőjét, gyakran jelennek meg a vendégek lábán piros kiütések, amelyekből akár kelések is kialakulhatnak.

Időnként előfordul, hogy a fodrász vagy a kozmetikus belevág ollójával a bőrünkbe. Ez, ha nincs az olló sterilizálva, Hepatitis-C-t is terjeszthet. „A Hepatitis-C egy igen ellenálló vírus, amely hosszú ideig képes a testen kívül is életben maradni. Miután megkaptuk, gyakran akár évtizedekig is tünetmentesek maradhatunk, ám ezalatt is nő a májzsugor és a májdaganat kialakulásának kockázata. Rendkívül fertőző, és nem szűrik rutinszerűen" - fogalmazott Mike Comins, a Brit Kozmetikai Orvosok Szövetségének elnöke.

Sőt a manikűrösnél használt UV-lámpa akár bőrrákot is okozhat. Dr. Nick Lowe bőrgyógyász szerint hiába alacsony ilyenkor a káros sugarak mennyisége, ennyi is elég a bőr károsodásához és gyorsabb öregedéséhez.