Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szépségápolók hatása az egészségre

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szépség, barnító, smink, elhízás, cukorbetegség

A kutatók kimutatták, hogy a számos termékben előforduló, színtelen, mesterséges anyagok, a ftalátok behatása hajlamosabbá teszi az embereket a hízásra. Ráadásul azokban a személyekben, akiknek vérében az anyag akár csak „kis" mennyiségét mutatták ki, a cukorbetegség kétszer nagyobb kockázatának vannak kitéve.

Világszerte egymilliárd tonnányi ftalátot állítanak elő évente. Az anyagot már több mint fél évszázada használják kozmetikai termékek, tisztítószerek és műanyagpalackok gyártásához. Most azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy károsan befolyásolhatja az egészségünket, mert hatására szervezetünk több hasi zsírt raktároz, és a hormonháztartás egyensúlyának felborításával növeli az inzulinrezisztenciát.

A kutatást vezető Monica Lind, az Uppsalai Egyetem munkatársa elmondta, hogy a ftalátokat számos kozmetikai termékben, például arckrémekben, barnító krémekben, sminkekben és parfümökben is felhasználják. Ráadásul nem csak a csomagolás tartalmazza, hanem a bőrön keresztül felszívódva a véráramba jut. A parfümök esetében pedig belélegezzük a ftalátokat, amelyeket az illat késleltetésére, ezáltal a termék élettartamának hosszabbítására használnak fel.

Az egyetem kísérletében ezer 70 éven felüli személyt vizsgáltak. 119 szenvedett cukorbetegségben, és 88 kórtörténetében szerepelt a betegség. A 2-es típusú diabétesz egyéb tényezőinek figyelembe vételével kimutatták, hogy a magas vér ftalátszinttel rendelkezők esetében nagyobb az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázata.

A férfiakban a ftalátok vélhetően tesztoszteronellenes hatásuk miatt állnak összefüggésben a hízással, míg a nők esetében felborítja a hormonháztartás egyensúlyát, valahogy úgy, ahogyan a menopauza vagy a pubertás idején történik. A kutatók azt is hozzátették, hogy sokszor nem is lehet tudni, mely termékekben fordul elő a vegyület, mert számos országban a jogszabályok nem követelik meg, hogy az összetevők között feltüntessék.

Az eredmények a Diabetes Care szaklapban történő megjelenése után Lind professzor így nyilatkozott: „Bár eredményeinket további kutatásokkal kell megerősíteni, valóban alátámasztják azt a feltételezést, hogy bizonyos környezeti vegyi anyagok hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. A fogyasztóknak fel kellene lépniük a megfelelő címkézés érdekében, és az ezzel kapcsolatos szabályozást is szigorítani kellene. Általánosságban az összes vegyi anyag biztonságosságát még a piacra dobás előtt kellene tesztelni, nem pedig utána."